Реалізуєте пальне, але господарську діяльності у звітному періоді не проводили, тож чи подається при цьому звітність з акцизного податку?

Платниками акцизного податку є, зокрема: особи - суб’єкти господарювання, які ввозять підакцизні товари (продукцію) на митну територію України та особи, які реалізують пальне.

Якщо особа реалізує пальне за кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД в обсягах, які не перевищують обсяги пального за таким кодом, імпортованого чи виробленого на території України, з яких сплачено акцизний податок, або отриманого від інших платників податку, то об’єкт оподаткування акцизним податком не виникає, і така особа не сплачує акцизний податок з реалізації цього пального.

Якщо обсяг реалізованого пального за кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД перевищує обсяги отриманого від інших платників (або імпортованого або виробленого) пального за цим кодом, то особа є виробником пального, виникає об’єкт оподаткування акцизним податком, і податкові зобов’язання необхідно задекларувати та сплатити до бюджету.

Згідно зі ст. 46 Податкового кодексу застосування нової форми декларації (розрахунків) можливе після набрання нею чинності, тобто її оприлюднення, та лише з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося її оприлюднення.

Відповідно до п. 49.21 ст. 49 Податкового кодексу платники, визначені пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу (тобто, особи, які реалізують пальне), а також платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений Податковим кодексом звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

За таких обставин до набрання чинності новою формою декларації платники акцизного податку, визначені пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді, повинні подати податкові декларації з акцизного податку за чинною формою декларації (наказ № 14) до контролюючого органу за основним місцем обліку.

У разі відсутності об’єкта оподаткування акцизним податком декларація подається такими платниками шляхом заповнення титульного аркуша до декларації (без заповнення р. 05), заповнення рядків 15 та 16 додатка 1 до декларації з нулями та перенесення їх до розділу В самої декларації (графа В 1).

Інформує ДПІ у м.Рівному