Поширена і небезпечна на Рівненщині рослина борщівника є невдалим результатом експерименту компартії з розведення дешевої їжі для рогатої худоби. Величезні плантації і самотні поросли цієї отруйної представника флори несуть серйозну небезпеку для здоров'я людини. Як надавати першу при опіках дізнавайтесь у статті.

Первинним симптомом опіку борщівник є, як правило, звичайне почервоніння з помірним сверблячкою, без вираженого занепокоєння. Спочатку на симптом можливо і не звернути уваги. Але якщо не вжити заходів, то з часом на ураженому місці наростає набряк, у ряді випадків приводить до порушення рухливості суглобів.

Спостерігається зростання еритеми з поступовим її перетворенням в заповнені рідиною прозорі бульбашки. Дане протягом симптомів свідчить про настання більш тяжкого ураження. Таким чином, при контакті з борщівник необхідно швидше вжити заходів з надання допомоги. У раптовості прояви вищезгаданих ознак полягає ще один аргумент на користь підвищеної небезпеки рослини.

Перша допомога при ураженні

Рекомендації та правила у наданні першої допомоги при контакті шкіри з борщівником є наступні:

• Тривало і ретельно промити водою місце контакту із застосуванням мила, густої піни. Якщо з'явилися пухирі, то мочити їх не слід.

• Обробити уражені і контактуючі ділянки шкіри розчином спирту, марганцівки, або фурациліну (це допоможе знежирити шкіру).

• Змастити уражені ділянки засобами проти опіків («Рятувальник», «Пантенол», «Опазоль»).

• Приховати пошкоджені ділянки від будь-якого попадання сонячних променів, як прямих, так і непрямих. Краще зовсім уникати перебування на сонці наступні 48 годин.

• Необхідно обов'язково приймати антигістамінні препарати. Адже рослина чинить серйозну алергійну дію і може призвести до появи загальних і місцевих реакцій.

• Можливе застосування протизапальних засобів (наприклад, парацетамолу).

Категорично забороняється:

• Самостійно розкривати пухирі, адже це сприяє розвитку інфекції, а також уповільнює відновлювальні процеси.

• Робити сечові або молочні примочки, змащувати жиром рани. Це збільшує ймовірність занесення інфекції.

Джерело: momandkids.net