Настінні шпалери досить давно й успішно застосовуються для проведення домашнього ремонту і є на сьогодні найбільш поширеним видом стінного декоративного покриття. Процедуру наклейки шпалер в нашій країні сміливо можна віднести до наймасовішого виду домашніх ремонтних робіт. Але навіть у цілком зрілих майстрів будівельної справи часом виникає питання: чи можна клеїти шпалери на шпалери?

Добре відомо, що для якісного прилягання нового покриття до стіни рекомендується видаляти старі шпалери і ретельно готувати поверхню до обклеювання.

Але часом виникають ситуації, коли старе покриття настільки міцно тримається на стіні (іноді - просто «зростається» з нею), що ніякі хитрощі не допомагають, і шматки старих шпалер все одно залишаються. Яке ж рішення слід приймати в цьому випадку?

Варіанти наслідків

Існує кілька варіантів розвитку подій, з якими кожен з нас може зіткнутися при наклейці шпалер на шпалери. Розглянемо лише деякі з них:

• Якщо оновлювані (старі) шпалери тонкі і дуже міцно тримаються на стіні, то нове покриття буде служити вам рівно стільки, скільки це потрібно. При правильному підборі клею старе покриття наскрізь просочиться його масою і, цілком ймовірно, ще міцніше буде утримуватися на стіні разом з новим. Вирішальною перевагою наклеювання нових шпалер на старі вважається, звичайно ж, істотна економія часу і коштів на підготовку оброблюваної поверхні.

• Через деякий час після наклейки нового покриття (навіть після прийняття в розрахунок розглянутих вище умов) шпалери починають шарами відклеюватися від стіни. При цьому несприятливому варіанті розвитку подій вам залишається тільки одне - починати обклеювання заново (знявши попередньо нові і «намоклі» старі шпалери). Як показує досвід проведених раніше робіт - подібний сценарій розвитку подій малоймовірний.

• За певних умов можлива поява міхурів на поверхні шпалер, причому всі подальші дії по їх усуненню також залежать від низки випадковостей. Тут можливі такі ситуації:

1. Після остаточного висихання поверхні (приблизно через 2-3 дні) бульбашки на стіні розгладжуються самі собою;

2. Якщо бульбашок зовсім мало, і вони довго не зникають - можна спробувати розгладити їх гарячою праскою;

3. Якщо і це не допомагає або бульбашок дуже багато - залишається лише почати всі роботи з обклеювання заново.

Як бачите, несприятливих варіантів розвитку сценарію ремонту після наклейки шпалер на шпалери предостатньо. І практично всі вони приводять до одного невтішного висновку - до необхідності починати ремонт заново. А нова обклеювання - це, як правило, нові турботи і нові витрати коштів, часу і власних душевних сил.

Так що ви повинні самостійно прийняти рішення про те, чи залишити старе покриття на місці або ж спробувати будь-якими шляхами зняти його. І тому відповідь на питання чи можна клеїти шпалери на шпалери залежить виключно від ваших особистих переваг.

Фахівці рекомендують

Всі фахівці, без винятку, радять при проведенні робіт по обклеювання приміщення повністю очищати поверхні стін від старого шпалерного покриття. Для проведення подібних процедур була навіть розроблена спеціальна методика, яка полягає в наступному.

У приготовлену заздалегідь ємність наливають воду і додають в неї розчинник, спеціально призначений для видалення старих шпалер. Після того, як реакція завершиться, і розчин відстоїться деякий час, його можна наносити на старі шпалери.

Як тільки цей розчин повністю просочить структуру шпалер (приблизно через півгодини) можна приступати до видалення старого покриття. У разі необхідності такі процедури можна буде повторити кілька разів.

При цьому можливі ситуації, при яких перед видаленням шпалер може знадобитися їх шліфування або перфорація з використанням спеціального зубчатого інструменту. Подібне може статися, наприклад, у тому випадку, якщо старі шпалери були миються, а зазначені процедури необхідні для того, щоб полегшити зняття покриття.

Чи потрібно після всього сказаного приводити додаткові аргументи на користь того твердження, що нові шпалери клеїти на старі не слід? Нам здається, що остаточний висновок для будь-якої розсудливої людини при вирішенні цього питання цілком очевидна.

Джерело