Підприємець Михайло Ш. орендував частину річки терміном на 20 років у с. Підгайці Дубенського району. Загальна площа водних об’єктів та землі, як наразі знаходяться у підприємливого підприємця – близько 20 гектарів.

З місцевих, які приходять ловити рибу, вимагають грошей. За словами рибалки Степана Кудіна, до них неодноразово приїжджав чорний джип, водій якого запевняв, що вода і риба – його власність і за це слід платити.

Деякі жителі Підгайців впевнені, що підприємцю потрібна не стільки річка, скільки приміщення колишнього профілакторію Міністерства оборони. Той, кому б належала ця ділянка, міг би окультурити рекреаційну зону та зробити там базу відпочинку. Голова Підгаєцької сільської ради Жанна Голоюх каже, на цей об’єкт теж намагалися неодноразово „накласти лапи”, наприклад, приватне Мисливсько-рибальське господарство «Костопільське», яке недноразово судилося з Міністерством оборони. Але Вищий господарський суд України постановив, що ласий шматочок у Підгайцях буде надалі у власності держави.

Довідково:

Стаття 13 Конституції України: «Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону. Власність зобов'язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству. Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом».

Згідно статті 51 Закону України «Про аквакультуру», у користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, лікувальних, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт можуть надаватися водосховища (крім водосховищ комплексного призначення), ставки, озера та замкнені природні водойми. Орендарі водного об’єкта зобов’язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо). Недотримання закону є підставою для розірвання договору.

За матеріалами:"Наше дзеркало" "http://ndtv.com.ua/news/richka-v-orendu-chi-vsim-mozhna-na-tse-otrimati-pravo/

pic