Якими стильними, красивими та ефектними виглядають меблі в магазині або каталозі! Здається, як тільки вона з'явиться в будинку, він миттєво перетвориться - стане таким, як на фотографіях в дизайнерських блогах. І як же прикро, якщо новенький м'який гарнітур або шикарний модуль стає тьмяним і невиразним. А ще гірше, якщо кімната перетворюється в нелогічне нагромадження диванів, столиків, комодів і тумб. Терміново необхідна допомога дизайнера або кілька порад, які допоможуть вам і вашим меблям.

Меблі можна розставити трьома способами:

- по колу;

- з дотриманням симетрії;

- асиметрично.

Кругове розсташування можна застосовувати в великих кімнатах, наприклад у вітальні. Центр, навколо якого розташовуються меблі, може і не збігатися з центром всієї кімнати. У разі якщо вітальня велика і хочеться виділити кілька зон, то можна замкнути м'які меблі навколо журнального столика де-небудь біля вікна.

pic

У разі симетричного розмішення меблі розташовуються попарно, на одній осі щодо центру кімнати, в якому знаходиться основний елемент: ліжко, стіл, килим, стельова люстра. Симетрія може бути також діагональною: коли вісь з'єднує протилежні кути кімнати.

pic

Асиметрично - не плутати з «хаотично»! Цей спосіб передбачає гармонійну, збалансовану організацію габаритної та дрібних меблів щодо фокусного центру. Ним може стати будь-який яскравий, великий предмет: телевізор, камін, диван, стіл, вікно.

pic

Чим керуватися при плануванні розміщення меблів в кімнаті?

Якщо кімната довга і вузька

Таке приміщення вимагає особливо зваженого планування. Але варіантів небагато: меблі розташовуються або у паралельних довгих стін, або в однієї з них. Тут працює правило: максимально звільняємо горизонталь і завантажуємо вертикаль.

pic

Форма і габарити

Від метражу залежить і вибір меблів, і її угруповання. У великій кімнаті можна поставити два і більше габаритних предмета, в композицію тісної кімнати не варто вводити більше одного. Дотримання пропорцій дозволить зробити затишним будь-який куточок.

Зручна кухня

Плануємо розсташування згідно з формою: в квадратній кухні зручно розташувати робочу зони буквою «Г», при цьому простір ділиться на два трикутника. В одному - робоча зона, в іншому - обідня. Буквою «П» прекрасно стають меблі в кухнях-студіях, С-подібний варіант краще застосувати в просторих кімнатах.

pic

Спальня

Тут фокусним центром є ліжко. Від нього «танцює» і всі решта меблів. Пам'ятайте про баланс при розсташуванні!

pic

Секрети затишку в дитячій

Дитині потрібен простір для ігор. З цього треба виходити при облаштуванні дитячої. У цій кімнаті краще розставити меблі по периметру, залишивши центр вільним. Ліжко та робоче місце постарайтеся розташувати в протилежних кутках.

pic

Передпокій

Це приміщення часто перетворюють в гардеробну, оснащуючи складними системами для зберігання. Якщо іншого виходу немає, максимально звільніть від меблів зону холу, створюючи свободу пересування.

Головне правило

Не захаращуйте місце біля дверей і обов'язково продумайте зручний доступ до всіх основних предметів в кімнаті.