(*Свято Трійці здавна пов'язане з безліччю прикмет та забобон.*)

Дощ на Трійцю - чекай багато грибів і теплу погоду. З Трійці починається справжнє літо. Дуже поганим знаком було, якщо в Трійцю було жарко. Це означає все літо буде посушливим і, відповідно поганий урожай.

Вважається, що зібрані в день Святої Трійці трави мають величезний цілющий ефект і працюють як потужні обереги. Троїцькі трави сушили і потім використовували як ліки і засіб від різних бід.

На Трійцю вдома по підлозі прийнято розкидати аїр, щоб очистити житло від негативу і залучити добрих духів. Аїр приносить удачу, багатство і душевну рівновагу.

Зірвана на Трійцю м'ята оберігає дітей від поганих снів і нічних криків. Чебрець вважається богородицькою травою і, захований під подушкою, допомагає жінкам завагітніти і народити здорову дитину.

Якщо на Трійцю наречений засватається, а на Покрову молоді одружаться - життя буде довгим і щасливим.

Троїцький коровай засушували в сухарі і зберігали до весілля. А потім ці сухарі замішували у весільний коровай на щастя і любов молодих.

На свято Трійці люди встромляли в землю березові гілки, і три дні не можна було їх прибирати, як і зелень в хаті. Люди по листю берези визначали, яке буде літо: якщо берізка швидко в’яла і листя засихало, то літо буде сухим. Якщо гілочки залишалися до останнього дня живими, то літо може бути дощовим.