Останній шанс для мешканців неприватизованих квартир або як ваше житло може стати власністю територіальних громад міста. До 1 липня, а експерти переконують до кінця літа, рівняни, що десятиліттями мешкали у квартирах та не приватизували їх - втратять таку можливість. Їм доведеться або викупляти "своє не своє житло" за ринковими цінами, або ж орендувати його у міської влади. Про соціальний апокаліпсис що от-от назріє в обласному центрі та чи не опиняться сотні рівнян без даху над головою - далі.

В далекому вже 1992 році українці змогли безкоштовно приватизувати квартири, на які отримали ордери та у яких проживали. За 24 роки цим правом скористалось 97 відсотків українців. Втім, три відсотки, які цього не зробили вже незабаром ризикують залишитись "без даху над головою". Іншими словами їх житла перейдуть у власність територіальної громади.

До слова, у Рівному нині більше 3 тисяч неприватизованих квартир. В одній з таких мешкає рівнянка Ірена Нагорна. Жінка вже починає збирати документи для приватизації, тож переконує процес затяжний і займає чимало часу.

Не лише Ірена нині опинилась в такій ситуації. Люди, що десятиліттями жили у неприватизованих квартирах й подумати не могли, що колись доведеться на "здається і так своє" житло оформляти право власності. Усе через прийняття закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Натомість міські чиновники поспішають заспокоїти людей, однак якось не дуже переконливо.

Щоправда рівнян навряд чи цікавить ситуація в інших містах. Тим паче в іншій країні. Гостро стоїть питання, що буде з неприватизованими квартирами за два з лишком місяці. Адже нині дієвого механізму поводження із вже муніципальним житлом в обласному центрі так і не створили. І слабо віриться, що місто буде жаліти цих людей - говорять експерти.

Крім того, опинитись без даху над головою у мешканців ще нині неприватизованих квартир шанс є. Якщо міська рада подасть позов до суду.

Експерти та правознавці констатують Рівне зовсім не готове до процесу передачі неприватизованих квартир територіальним громадам. Проект рішення, що вже зареєстрований на сайті Рівне ради м'яко кажучи не досконалий. Місяць часу для створення спеціальної комісії для кожного окремого житла не вистачить. А ще рішення по кожній квартирі має виноситись на сесію окремим питанням. Тож у людей, що з об'єктивних причин ще не зробили приватизацію, з'являється так званий люфт у декілька місяців.

За ринковими цінами оренда скромної однокімнатної квартири на околиці міста коштуватиме півтори тисячі гривень у місяць. Середня ціна такого житла "з усіма зручностями " - майже дві з половиною тисячі гривень. Тож родині, що вирішить орендувати у міста "своє не своє житло" доведеться не солодко, бо ж квартплату і комунальні ніхто не відміняв. Викупити ж квартири можна буде. Але теж за ринковими цінами. Тож, юристи радять, поки ще є шанс та остання можливість приватизувати квартиру - робити це потрібно вже.