В Україні скоро буде "комунальна революція". З 1 липня всі ЖЕКи в Україні ліквідують. Замість них будуть створені об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Ми розповімо про те, як зміниться життя з ОСББ.

Замінити ЖЕК можна двома шляхами: пеший - це створення ОСББ, а другий - це прийняття рішення загальними зборами будинку.

Цей алгоритм прописаний в законі про особливості права власності багатоквартирних будинків. Але цей шлях, на нашу думку, досить слизький, оскільки збори – це все-таки не дуже зрозумілий орган управління будинком.

Проте заступник голови КМДА Петро Олександрович Пантелєєв зізнається, що це не найкраща ідея: "Ми дуже прискіпливо ставимося до таких рішень, прийнятих на зборах. Уже кілька протоколів таких зборів було отримано. І ми бачимо, що ці протоколи взагалі не відповідають в першу чергу інтересам і позиції самих мешканців будинку. На цьому полі можуть бути зловживання. Ми як міська влада теж це прекрасно розуміємо, тому рекомендуємо все-таки об'єднуватися в ОСББ. Це надійний легітимний шлях для безпосереднього впливу на будинок."

Важелі впливу, якщо не буде створено ОСББ, залишаються такими ж, як і зараз. Є відповідні договірні умови, стандарти якості – є важелі впливу, але вони скоріше непрямі, ніж прямі. Прямі важелі впливу з'являються тоді, коли сам будинок вирішує, хто буде його управляючою компанією. Тоді і керуюча компанія буде інакше ставитися до виконання своїх зобов'язань, тому що розуміє – оперативно будуть накладені штрафні санкції або контракт просто буде розірваний. Тому краще впливати, об'єднавшись в домову громаду.

Якщо ви хочете змінити ЖЕК, все-таки ми рекомендуємо створити ОСББ і потім шляхом вирішення управління ОСББ міняти ЖЕК хоч кожен день, якщо це буде необхідно.

А ось можуть або не можуть ЖЕКи стати керуючими компаніями – буде залежати від порядку проведення конкурсу, який повинен бути розроблений і затверджений на державному рівні.

Джерело.