7 червня відбулася процедура розкриття тендерних пропозицій на закупівлю Рівненським обласним управлінням освіти 10 шкільних автобусів. Попередньо запропонована ціна - одна з найнижчих серед усіх подібних тендерів, які проводилися останнім часом в Україні. А кількість і взагалі найбільша. Отже, можна констатувати, що кошти платників податків витратяться ефективно.

Закупівля 10 шкільних автобусів була взята активістами громадської ініціативи «За чесний тендер» та керівництвом Рівне нської облдержадміністрації як «ідеальний», тобто показваний аби продемонструвати зацікавленість у справді прозорому та безкорупційному витрачанні бюджетних коштів. За оцінками громадських активістів така ініціатива виправдала себе.

- У співпраці з владою ми хочемо показати, що є бажання та воля проводити державні закупівлі відкрито та чесно, - розповідає керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук. – Для цього обрали кілька тендерів, серед них і закупівлю шкільних автобусів для освітян області, і прагнули зробити їх «ідеальними». Проаналізувавши документацію конкурсних торгів, поспілкувавшись з представниками бізнесу, запропонували внести зміни до початкової документації, аби збільшити конкуренцію, освітяни дослухалися. Ми також, як представники громадськості зверталися до бізнесу, потенційних учасників, аби запросити їх до участі в цьому тендері. Як результат – 5 учасників, в той час коли по Україні беруть участь по 2. Тобто, по цьому показнику ми найкращі. Варто також відзначити, що запропонована переможцем ціна є найнижчою в Україні – 1 320 000 грн за один автобус. В інших областях теж були такі пропозиції, але є й випадки, коли купували і за майже 2 млн. грн., як це Відділ освіти Бершадської райдержадміністрації Вінницької області.

Тобто, Рівне нщина точно не переплатить, а потенційна економія складає на 10 автобусах до 6,8 млн.грн.

Наразі комітет з конкурсних торгів ще вивчає подані пропозиції і про факт економії можна буде говорити лише після підписання договору та поставки автобусів, але приємно, що співпраця громадськості та влади як мінімум збільшила кількість учасників, а це означає що бізнес повірив у можливість чесних тендерів. Громадські активісти обіцяють продовжувати подібну роботу і надалі, і нині готуються до впровадження системи Прозорро.

- Сьогодні вже впевнено можна говорити, що рішення про залучення громадських активістів до проведення тендерів було правильним. Адже навіть попередні підрахунки демонструють чималу економію коштів. Тож я переконаний, що ми і надалі співпрацюватимемо з громадськими активістами щодо реалізації «ідеальних» тендерів в Рівне нській ОДА, - прокоментував голова Рівне нської ОДА Олексій Муляренко.