Весілля - це не тільки знаменна подія в житті людини, свято душі, а й серйозний крок у житті кожної людини. На сьогоднішній день ситуація щодо вибору кандидатури кардинально змінилася, але думок і благословення батьків для молодих поляків усе одно залишається вкрай важливим.

Раніше підготовка і проведення весіль проводилося за певними канонами, але і в сучасному весіллі ми можемо помітити традиційні риси, властиві колишнім весільним обрядам.



pic

Так ось, які відомості про старовинні весільні звичаї:

1. До весілля батьки нареченого проводили своєрідне розслідування про родину нареченої, дізнавалися думку оточуючих про неї. Цей обряд називається «вияди».

2. Якщо сватів влаштовували результати розпитувань, то наступним етапом було вже, безпосередньо, сватання. На сватанні нічого безпосередньо говорити було не прийнято, вся розмова велася алегорично, а на закінчення промови сват виставляв пляшку горілки на стіл.



pic

Практично всі польські традиції та звичаї тісно пов'язані з релігією. Жителі шанують і дотримуються встановлених костелом свят, радіють національним урочистостям і з повагою ставляться до історичних цінностей. Костел відвідують всі: дорослі люди, молодь і діти, причому не тільки по неділях, але і в будні дні.

У костелі протягом трьох тижнів оголошувалося про те, що молода пара вже заручена. Протягом усього цього часу молоді готувалися до весілля: наречений купував нареченій весільний одяг, а наречена для нареченого - костюм і сорочку.

Напередодні весілля проводився своєрідний дівич-вечір, він називається «розплеціни». У цей день нареченій розплітали дівочу косу. Весілля в Польщі, дотримуючись традицій, починалося в неділю.



pic

У Польщі, наречена не покриває голову фатою, до вінця вона йде з розплетеною косою і вінком (знак цнотливості) на голові. Шлюбна ніч молодих проходить в будинку свахи, яка на ранок одягає очіпок на невістку на знак того, що та попрощалася з невинністю, і є заміжньою пані. Цей обряд називається «очепіни».

У будинок чоловіка польська дружина мала право переїхати тільки на наступний після вінчання день. Тим паче, через якийсь період часу в будинку нареченої влаштовувалася так зване мале весілля - «поправіни», куди запрошувалися тільки близькі родичі.

Як бачимо, польські весільні традиції дещо відрізняються від українських, тому якщо ви вирішили вийти заміж за поляка або просто погуляти на весіллі в Польщі - варто знати про такі традиції.

Джерело: megasite.in.ua