Більшість господарів, які планують провести ремонт свого житла, рано чи пізно починають замислюватися про те, в який колір пофарбувати стелю в квартирі. Звісно, обирати є з чого. Втім, легше обирати з кількох основних варіантів. Ми вирішили полегшити вам роботу і вже сформували кілька "кольорових" груп.

При вирішенні такого непростого питання, як вибір кольору стін, можуть розглядатися наступні можливі варіанти:

• забарвлення у типовий білий колір;

• оздоблення під колір інтер'єру;

• використання темних кольорів;

• закриття стельової поверхні фарбами яскравих і контрастних тонів.

Використання класичного білого кольору помітно збільшує візуально сприймається простір кімнати і робить її більш просторою. Цей варіант фарбування стелі чудово поєднується з іншими видами обробки і поєднується з більшістю відомих стилів. Стеля під колір оточення надає отделываемому приміщенню більш цілісний і гармонійний вигляд.

pic

Темні кольори застосовуються в тих випадках, коли в приміщенні великої площі необхідно створити додатковий комфорт або ж підвищити затишність маленьких кімнат. Крім того, використання темних кольорів дозволяє приховувати невеликі шорсткості на стелі з урахуванням збільшення потужності використовуваних освітлювачів.

pic

При використанні контрастних кольорів ви зможете оформити приміщення в оригінальному або, як кажуть, стильному ключі з можливістю регулювання інтенсивності кольору. При цьому важливо навчитися підбирати комбінації кольорів, вдало поєднуються один з одним (бузковий стелю і білі стіни, наприклад).

Вплив освітлення та інших факторів

При підборі колірної комбінації має враховуватися те обставина, що яскраве електричне освітлення здатне змінити колірний відтінок. Так, стеля, забарвлений яскраво-фіолетовим барвником, наприклад, набуває при освітленні темнувато-червоний відтінок, а чисто червоні кольори стають більш насиченими. Що стосується інших кольорів, то жовте забарвлення при сильному освітленні стає трохи світліше, а синя - навпаки, втрачає свою насиченість.

pic

Крім того, необхідно врахувати, що вибраний вами колір в різних колірних комбінаціях буде виглядати по-різному. При певному поєднанні використовуються барвники здатні послаблювати один одного, а деякі, навпаки, мають властивість підкреслювати іншу забарвлення.

pic

Практика показує, що можливість комбінування колірних гам практично не обмежена, так що кожен виконавець може вибрати підходящу для нього палітру з урахуванням сформованих переваг і специфіки приміщення.

Рекомендації фахівців

У тому випадку, якщо ви вирішили відмовитися від білого кольору - вам доведеться дотримуватися наступних правил:

pic

1. Стелі у ванній кімнаті повинні мати ту ж забарвлення, що і стіни.

2. Поверхні, які мають рельєфну або шорстку структуру допускається фарбувати лише білою або кремовою фарбою. При цьому високі склепінчасті стелі в більшості випадків фарбуються в білий колір.

3. При бажанні зробити стелю під колір стін для його обробки повинен використовуватися той же барвник, але в розведеному вигляді. Інакше через оптичного ефекту, пов'язаного з віддзеркаленням світла, нанесений на стелю барвник буде виглядати трохи темніше, ніж на стінах.

4. У тому випадку, якщо стіни оздоблені рожевим - для стелі слід вибирати червоний або бордовий колір, забезпечує непоганий контрастний ефект.

5. Для фарбування стель можна використовувати і барвники блакитного кольору, що нагадують небесний звід.

6. У квартирах зі стінами, обклеєними типовими шпалерами, стеля обробляється барвником, колір якого повинен збігатися з фоном шпалерного малюнка.

7. Не слід застосовувати для обробки стелі фарбувальні матеріали, відтінок яких значно темніше покриття стін.

8. У місцях громадського користування (в їдальнях, кафе, ресторанах, клубах і барах), а також у молодіжних розважальних центрах допускається фарбувати стелі в темні тони. При цьому колір стельового покриття підбирається з урахуванням цільового призначення цього приміщення. І дійсно для нічного бару чи кафе, наприклад, абсолютно неприйнятним є варіант стелі з лікарняно-білим казенним покриттям.

9. У тому випадку, якщо в одній з кімнат у вашій квартирі для покриття стелі використаний контрастний кольоровий барвник, не слід фарбувати у білий колір стельові покриття всіх інших кімнат. При цьому особливу увагу слід приділяти гармонійного поєднання колірних характеристик елементів інтер'єру, здатного надати житловій зоні комфортність і затишок. Таким чином, від того, в який колір пофарбований стелю значною мірою залежить успіх проведених вами ремонтних заходів, що забезпечують сучасний і стильний вигляд житлового приміщення.