Про власний будинку мріють багато людей, але в більшості випадків це так і залишається мрією. Причина проста: будівництво власного будинку — занадто дороге «задоволення» для середньостатистичного громадянина. Втім, у наш час існують і такі технології, які дозволяють побудувати будинок не тільки швидко, але і відносно дешево.

Одна з таких технологій носить назву «Теплий дім»: встановлюються стіни з пінополістеролових блоків, потім — арматура, і нарешті — блоки заливаються бетоном. Стислі терміни будівництва теж певною мірою знижують його загальну вартість — враховуючи, з якою швидкістю дорожчають будівельні матеріали.

Відносно дешеві технології — металлокаркас і каркасний дерев’яний будинок. Справа в тому, що металевий каркас досить легкий і тому не надає особливого тиску на фундамент — отже, дозволяє заощадити на структурі фундаменту. Те ж саме відноситься і до дерев’яного каркасу.

Не потребує капітального фундаменту також будинок з колод і бруса, так що це теж вельми економічний варіант.

Порівняно дешевий будівельний матеріал — піноблоки, вони не вимагають великих витрат на обробку, з них цілком можна побудувати невеликий дачний будинок. Правда, у піноблоків є один недолік — для свердління вони занадто крихкі, тому рекомендується чергувати піноблоки зі шлакоблоками або черепашником.

На чому економити не слід, так це на якості матеріалів — на будівництві ви заощадите, але в наступні роки ризикуєте розоритися на ремонті. Економити на матеріалах можна і потрібно не вибираючи самі неякісні, а закуповуючи їх на оптових базах, де ціни на порядок нижче. Не можна забувати і про те, що на ціну будівельних матеріалів може впливати не тільки їх якість, але і ступінь популярності виробника. Можна купити матеріали не менш якісні, але від менш відомого виробника, і це буде дешевше.

Будинок необхідно раціонально спланувати. Наприклад, в даний час можна зустріти , будинки з величезними коридорами, які абсолютно не потрібні — а це зайві будівельні матеріали, отже, зайві гроші.

Ще одна «стаття економії» — це вартість будівельних робіт. Ідеальний варіант — обійтися взагалі без найманих працівників, зробити все силами власної сім’ї. Звичайно, це варіант підходить тільки тим, у кого є хоча б мінімальні знання і досвід в будівельній справі, в іншому випадку така «економія» загрожує обернутися зайвими витратами. З цієї ж причини, якщо ви все ж наймаєте бригаду, не варто орієнтуватися на ціну — орієнтуйтеся на якість роботи, порадьтеся зі знайомими, хто вже мав справу з будівельними бригадами, нехай вам порекомендують надійних людей, з якими не доведеться витрачатися на численні переробки та виправлення.

Але навіть знаючій і досвідченій людині нелегко зробити все своїми силами. Тому, вирішивши заощадити на робочій силі, краще вибрати варіант, який зажадає найменших зусиль. Це може бути куплений на комбінаті типовий комплект. Як правило, мова йде про збірно-щитовий або каркасно-щитова технології.

Заощадити можна і на зовнішній обробці будинку. Декоративні панелі обійдуться значно дешевше, ніж облицювання плиткою, цеглою, або оздоблення фасаду штукатуркою.