Створюючи сприятливі умови розвитку дитини, не забувайте про психічне здоров’я малюка. Прийоми психотерапії – це те, що допоможе впоратися з перепадами настрою у дітей без ліків.

Раптові зміни

Різка зміна поведінки дитини проявляється по-різному: постійним мовчанням, агресивністю, нападами страху. Краще відразу ж звернутися за допомогою до фахівця, адже він тут же виявить проблему і встановить її причини. А ще – призначить відповідне лікування. Не варто занадто лякатися, адже лікування часто не медикаментозне, лікар пропише щось інше. Казки, танці, кольоротерапія, ігри, пісок – ось сучасні методи, які повернуть у нормальний стан вашого малюка.

Замки з піску

Пісочна терапія не дарма є улюбленим прийомом психотерапевтів. Адже дітки з великим задоволенням працюють (тобто грають) з даним матеріалом. А ще він викликає приємні емоції і різні асоціації. Фігури, створені дитячими ручками, розкажуть про внутрішній світ маленької людини. А гра допоможе змоделювати ситуації, які її хвилюють. Крихітка отримає новий досвід і позбудеться від напруги. І все це в цікавій формі. Дуже показана така терапія діткам тривожним, агресивним, замкнутим. Головним завданням психолога є налагодження контакту з дитиною, переконання її увійти в гру, налагодити діалог і підказати рішення, скорегувати поведінку.

Заняття для ручок

Що ще є в арсеналі лікарів? Зняти стрес у дитини можна за допомогою рукоділля та арт-терапії. Малювання, ліплення, валяння з вовни заспокоюють і ще результат виглядає дуже красиво.

Літотерапія – ще один популярний спосіб боротьби з поганим настроєм. Можна годинами говорити про цілющі (і магічних) властивості різних каменів – сердоліку, бурштину, хризоліту, котячого ока, малахіту, корала, смарагду. Але ж не обов’язково носити на тілі прикраси з обраним мінералом, адже ними можна пограти. Дайте крихті перебрати камені, сортувати їх по розміру чи кольору, вибудовувати комбінації і «перетворювати» їх чарівні предмети.

Казки на ніч

Хто сказав, що казки потрібні тільки на ніч? Попросіть малюка розповісти вам свою казку або продовжити вашу, моделюючи свою ситуацію. Але обов’язково простежте за закінченням – воно повинно бути позитивним, вирішувати проблему героя.

Ось що можна зробити з поганим настроєм. Але краще створити такі умови розвитку дитини, коли прийом у лікаря не знадобитися. Залучіть дитину до спорту, покажіть, як красива природа, багатий рослинний і тваринний світ. А найголовніше – показуйте йому свою любов і турботу, даруйте дитині радість і посмішки. І тоді вона завжди буде відчувати себе састливою.