5 травня в Україні стартувало зовнішнє незалежне оцінювання: першим підсумковим тестом уже традиційно стали українська мова та література, і саме ці предмети, об'єднані в один раунд оцінювання, є обов’язковими для всіх випускників шкіл.

відповідно до правил Міносвіти, результати тестів з української мови та літератури, математики та історії України будуть зараховані як результати державної підсумкової атестації в школах. Таким чином освітяни усувають дублювання підсумкових іспитів у школах із ЗНО.

Як цього року відбуватиметься вступна кампанія до українських вишів і хто зможе стати студентом, з'ясовувало Слово і Діло.

Цікаво також, що до наступних іспитів цьогоріч допустили лише тих школярі, які добре склали перший тест – з української мови та літератури. Загальна кількість предметів для складання ЗНО – 12, з яких абітурієнт може обрати два (на додачу до одного обов’язкового).

Незважаючи на те, що точних дисциплін у переліку обов’язкових немає, аналітики не радять абітурієнтам надто напосідати на гуманітарні спеціальності: цього року Міносвіти скоротило обсяг державного замовлення за суспільно-гуманітарними напрямками на 10,8% порівняно з 2015 роком. Натомість кількість бюджетних місць за природничо-математичними спеціальностями залишиться такою ж самою.

pic