Зростання цін на послуги мобільних операторів може спровокувати підвищення збору за користування радіочастотами. Він підніметься на чверть.

Про це розповів начальник відділу інвестиційного аналізу компанії Pro-Consulting Олександр Ткачов, пише businessua.com.

"Згідно з даними Держстату, ціни на послуги мобільного зв'язку не змінилися за рік. Однак ці дані можуть показувати не повну картину, бо не враховують повний обсяг послуг мобільних операторів. Мобільні послуги дорожчають через підвищення збору за користування радіочастотами на 26,7%. Зростають і затрати на введення нових стандартів зв'язку. Через інвестиції в 3G і витрати на побудову мапи 3G-мереж, в Україні підросли тарифи на нові послуги", – говорить Ткачов.

За різними оцінками, на введення 3G може піти близько 3 років. Європейці запускають стандарт зв'язку 5G.

В Україні близько третини споживачів мобільного зв'язку користуються послугами кількох мобільних операторів.

"Мобільні оператори використовують 3G як конкурентну перевагу. Як відомо, в Україні високий ступінь проникнення послуг мобільного зв'язку - 130%. Конкуренція висока. Подекуди боротьба за клієнта призводить до завищених обіцянок. Однак на тлі зниження реальних доходів не доводиться говорити про миттєве зростання прибутків операторів, хоча витрати на рекламу зростають", – коментує Олександр Ткачов.

За словами аналітика, до 3G найпопулярнішими послугами були голосовий набір і смс. Зараз українці стали надсилати смс значно рідше.

"Однак повного відходу цієї послуги не очікують. На ринку і досі є багато консервативних корстувачів", – відзначають у Pro-Consulting.