Швидкий в монтажі, легкий у догляді, красивий і економічний ... У ламінату, здається, всього один недолік: гучний стукіт при ходьбі і скрип в замках. Існує кілька причин і способів знизити кількість шуму, від ламінату. З нашою допомогою ви зможете визначити, що не так з вашим покриттям - і виправити недоліки.

Причина №1: напруга в замках

Проблема: нове покриття не встигло відлежатися на підлозі, «розійтися» і підлаштуватися під приміщення. Навіть найякісніший ламінат зберігає напругу в замках після укладання - і тому поскрипує.

Рішення: якщо технологія дотримана, покриття не притиснуто плінтусом, і залишений зазор між ламінатом і стіною, робити нічого не потрібно. Через 3-4 місяці дошки самі приймуть потрібне положення при використанні та скрип припиниться.

Порадник: досвідчені ремонтники при укладанні ламінату наносять на шви спеціальний еластичний герметик. Крім зниження скрипу, він ще і гідроізолює шви, а також збільшує міцність і надійність з'єднань.

pic

Причина №2: відсутність зазорів

Проблема: якщо ламінат придавлений до стяжки плінтусом або дверним лиштвою, якщо дошки впираються в стіну, а не укладені з зазором, виникає не тільки замкова напруга. Матеріал сам починає чинити опір стисненню і скрипіти.

Рішення: зніміть плінтус і наличники, переконайтеся в тому, що технологічний зазор між ламінатом і стіною в 10 міліметрів присутній. Після цього плінтус потрібно прикрутити трохи вище, а лиштви підпиляти (найчастіше досить зазору в 5-7 міліметрів - орієнтуйтеся на те, щоб кінцева картинка вийшла красивою). Якщо ж зазор між стіною і ламінатом відсутній, зніміть дошки, що впираються в стіну, підпиляєте їх на 10 міліметрів і покладіть назад.

Порадник: чим більше площа приміщення, тим більший повинен бути зазор. Для великих кімнат його величина може складати навіть 3 сантиметри. У цих випадках вам може знадобитися плінтус нестандартної ширини.

pic

Причина №3: нерівна поверхня

Проблема: це найпоширеніша причина скрипу ламінату - погано вирівняно поверхню, на яку вкладалося покриття. Над ямками дошки провисають і видають скрип. Він сигналізує про те, що потрібно вжити заходів: інакше з'єднання можуть почати розходитися. При великих «перепадах висот» є навіть небезпека появи тріщин в панелях.

Рішення: повністю зніміть покриття, видаліть підкладку. Якщо чорнова цементна стяжка на перекритті в хорошому стані (з перепадами висот до 0,5 сантиметра), можна відшліфувати її або використовувати самовирівнюючу наливну підлогу. Якщо ямки і горбки вище зазначеної відмітки, виконайте цементно-піщану стяжку за рівнем. Дерев'яній підлозі допоможуть циклювання або шпаклівка.

Порадник: не використовуйте товстих і занадто м'яких підкладок - вони не вирівнюють підлогу. Якщо є дефекти, такі підкладки злежуються над ямками, і підлогу все одно швидко провисає.

pic

Причина №4: пісок під підлогою і в замках

Проблема: неякісна стяжка може руйнуватися і обсипатися від тиску, її уламки ушкоджують підкладку і дряпають ламінат зсередини. В цьому випадку ми чуємо швидше не скрип, а похрускування.

Рішення: при растрескавшейся стягуванні підлогу потрібно розібрати, саму стяжку - демонтувати і замінити. Якщо виявиться, що підстава в хорошому стані, а пил і пісок потрапили в замки при монтажі, то досить зняти ламелі, підстава ретельно пропилососити і заґрунтувати. Сам ламінат потрібно також пропилососити, а замки можна навіть протерти.

Порадник: якщо причина шуму - в пилу і піску, що потрапили в замки, то краще замінити підкладку: навіть при ретельній обробці пилососом в ній можуть залишитися піщинки.

pic

Причина №5: шум від кроків

Проблема: якщо ламінат не скрипить і не хрумтить, все одно часом його хочеться «зробити тихіше». Щільна і гладка поверхня працює проти акустики - повітряний шум і відлуння від кроків збільшуються багаторазово, супроводжуючи будь-яке переміщення гуркотом. А сусідам внизу дістається ще й ударний шум.

Рішення: з ударним шумом можна розібратися, уклавши ламінат на плаваючу стяжку з зазором уздовж стін, а також з використанням звукоізолюючих підкладок (наприклад, з пінополіуретану). Такі підкладки дозволяють зменшити і повітряний шум від ламінату. Поберегти власні вуха допоможуть і звичайні килими.

Порадник: килими, постелені на ламінат для звукоізоляції, необов'язково повинні бути великими і закривати весь простір. Кілька невеликих килимків в різних місцях, звичайно, «погасять» шум не так ефективно, як великий килим. Але все одно здатні істотно знизити шум від ламінату.

pic