Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала законодавчу активність депутатів обраних у мажоритарних округах Рівненської області. У квітні народні депутати-мажоритарники з Рівненщини підготували у співавторстві з іншими парламентарями 12 законопроектів та 10 проектів Постанов Верховної Ради. Найактивнішими законотворцями у квітні стали Олександр Дехтрячук та Сергій Євтушок, менш активними – Олег Осуховський, Василь Яніцький та Юрій Вознюк.

Починаючи з лютого 2016 року ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, в рамках якого досліджується законотворча діяльність та робота у виборчих округах 105-ти депутатів мажоритарників. Зокрема, 5-ти депутатів мажоритарників обраних в Рівне нській області. Рівне нщину у Верховній Раді представляють: Олег Осуховський (позафракцій, ОВО №152), Юрій Вознюк (“Народний Фронт”, ОВО №153), Олександ Дехтярчук (“БПП “Солідарність”, ОВО №154), Василь Яніцький (“БПП “Солідарність”, ОВО №155) та Сергій Євтушок (ВО “Батьківщина”, ОВО №156).

Загалом у період лютого-квітня народні депутати мажоритарними з Рівне нщини підготували 60 законодавчих ініціатив, у тому числі 33 законопроекти та 27 проектів Постанов. Олександр Дехтярчук зареєстрував 26 законодавчих ініціатив, Сергій Євтушок – 16, Василь Яніцький – 8, Олег Осуховський – 7, Юрій Вознюк – 3. Варто зазначити, що всі законодавчі ініціативи були підготовлені у співавторстві з іншими народними депутатами.

Олег Осуховський

Парламентар у співавторстві з іншими народними депутатами підготував у квітні три проекти Постанови Верховної Ради. Зокрема, Олег Осуховський став співавтором проекту Постанови про прийняття заяви про відставку Прем'єр-міністра України Яценюка А.П., проекту Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 14.04.2016 про прийняття постанови № 4423 про Кабінет Міністрів України (даною постановою Володимира Гройсмана було призначено на посаду прем’єр-міністра України – ред. ОПОРА) та проекту Постанови про заслуховування доповіді Голови Національного банку України Гонтаревої В.О. про діяльність Національного банку України.

Загалом у лютому-квітні Олег Осуховський підготував 2 законопроекти та 5 проектів Постанов (всі у співавторстві).

Юрій Вознюк

Юрій Вознюк у квітні підготував один законопроект – "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом автомобілів легкових, що використовувалися". Законопроект був підготовлений у співавторстві з іншими депутатами.

Загалом у лютому-квітні Юрій Вознюк підготував три законопроекти (всі у співавторстві).

Олександр Дехтярчук

У квітня Олександр Дехтярчук став співавтором 6 законопроектів та п’яти проектів Постанов. Парламентар є одним з співавторів законопроектів про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо технічного уточнення деяких положень); до деяких законодавчих актів України (щодо встановлення особливих вимог до найменування юридичної особи та громадського об'єднання); до Земельного кодексу України (щодо права власності іноземних інвесторів на землю); до Бюджетного кодексу України (щодо вдосконалення норм Бюджетного кодексу України в частині забезпечення фінансової спроможності у наданні адміністративних послуг виконавчими органами рад об'єднаних територіальних громад); до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо розширення видів містобудівної документації на місцевому рівні). Окрім цього, депутат став одним з співавторів законопроекту “Про внесення змін до статті 78 Конституції України щодо створення політичних передумов для стабільної та ефективної роботи Кабінету Міністрів України”. Проектом Закону передбачено можливість для народних депутатів України працювати у складі КМУ без складання депутатського мандату.

Олександр Дехтярчук став співавтором 3 проектів Постанов, які були ініційовані Комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, у складі якого працює депутат. Зокрема, про повернення на доопрацювання проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про державні нагороди України" щодо встановлення державних нагород України для відзначення громадян за особисті заслуги перед Україною; про відхилення проекту Закону України про проведення позачергових виборів Миколаївського міського голови; про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо підняття Державного Прапору України).

Окрім цього, депутат є співавтором проектів Постанов про внесення змін до розділу 1 додатка до Постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році" щодо відзначення 75-ої річниці заснування повстанчої армії отамана Тараса Боровця (Бульби) "Поліська Січ" (стосується Рівне нщини – ред. ОПОРА) та про перейменування деяких населених пунктів.

Загалом у лютому-квітні Олександр Дехтярчук у співавторстві з своїми колегами депутатами підготував 12 законопроектів та 14 проектів Постанов Верховної Ради.

Василь Яніцький

У квітні Василь Яніцький став одним з співавторів законопроекту “Про внесення змін до статті 78 Конституції України щодо створення політичних передумов для стабільної та ефективної роботи Кабінету Міністрів України”. Проектом Закону передбачено можливість для народних депутатів України працювати у складі Кабінету Міністрів України без складання депутатського мандату. На думку ініціаторів законопроекту, це сприятиме більш стабільній та ефективній роботі КМУ. Ініціаторами законопроекту стали 165 депутатів з різних депутатських фракцій та груп. Окрім цього, Василь Яніцький став співавтором проекти Постанови про внесення змін до розділу 1 додатка до Постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році" щодо відзначення 75-ої річниці заснування повстанчої армії отамана Тараса Боровця (Бульби) "Поліська Січ". Загалом у лютому-квітні Василь Яніцький у співавторстві зареєстрував 7 проектів Постанов та один законопроект.

Сергій Євтушок

Парламентар у співавторстві з колегами зареєстрував протягом квітня п'ять законопроектів. Один з них є проектом Закону "Про податковий суверенітет України та офшорні компанії", інші стосувалися внесення змін до законодавства України. Зокрема, законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про податковий суверенітет України та офшорні компанії", про внесення змін до деяких законів України (щодо ввезення на митну територію України спеціальних транспортних засобів); про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо фінансування наукових установ. Окрім цього, депутат став одним з співавторів проекту Постанови про заслуховування доповіді Голови Національного банку України Гонтаревої В.О. про діяльність Національного банку України.

Загалом у лютому-квітні Сергій Євтушок підготував 15 законопроектів та 1 проект Постанови (всі у співавторстві).

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

Про це повідомив прес-центр Громадянської мережі ОПОРА