Скільки розеток має бути в дитячій, де і на якій висоті від підлоги їх варто розмістити - розповідаємо, на що звернути увагу при проектуванні електропроводки в кімнаті дитини.

Розташування, кількість розеток і вимикачів в дитячій хвилює багатьох батьків - адже саме в цій кімнаті, як ніде, потрібно поєднати функціональність з безпекою. Хочете зберегти в кімнаті атмосферу відпочинку і не плутатися в кілометрах проводів і подовжувачів? Розповідаємо та показуємо, де і як розмістити розетки і вимикачі, щоб більше про них не згадувати.

1. Дверний отвір

Головне, що повинно бути при вході в кімнату, вимикач загального освітлення. Зазвичай його встановлюють на висоті від 75 до 90 см від підлоги. Однак враховуйте середнє зростання всіх членів сім'ї: кожному повинно бути зручно натиснути на клавішу, відвівши опущену руку в сторону. Простежте, щоб шафа або відкриті двері не закривали вимикач: розмістіть його з того боку, де розташовується ручка зачинених дверей.

У вхідній зоні також потрібно розташувати додаткову розетку: вона стане в нагоді для використання пилососа, радіатора опалення та інших електроприладів. Додайте її на висоті 30 см від підлоги і 10 см від отвору дверей.

pic

2. Спальне місце

Біля ліжка потрібна розетка для нічника і дві розетки для додаткових приладів - наприклад, для зволожувача повітря і музичного мобіля для колиски. Для дитячої вибирайте розетки зі спеціальним захистом «від дітей», а точніше - від дитячої цікавості. Отвори для вилок захищені спеціальними клапанами - потрібні зусилля, щоб включити електроприлад в таку розетку.

pic

3. Робочий стіл

У дитини-школяра має бути робоче місце - потрібно буде розмістити розетки і там. Сучасні діти не поступаються дорослим в кількості гаджетів, тому розраховуйте кількість розеток виходячи з цього факту. Як мінімум за письмовим столом необхідно передбачити розетки для лампи і ноутбука - на висоті 15 см від стільниці.

pic