У Рівному стартувала основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Українська мова та література перші предмети з яких випробовують випускників шкіл. Загалом, на вибір абітурієнтів 12 предметів, із яких можна скласти лише 4. Цьогорічним нововведенням є те, що результати зарахують як державну підсумкову атестацію. Які запитання та чи справилися із ними рівненські випускники - у сюжеті Інеси Пославської.

Помітне хвилювання. Перечитування конспектів та страх в очах у Рівне нських випускників шкіл. А все тому, що сьогодні у них один із найважливіших етапів у житті. Вони вперше складають зовнішнє незалежне оцінювання. Лише подекуди - впевнені у собі майбутні студенти. Одна з таких сімнадцятирічна Ірина. Дівчина чітко знає, яку професію хоче здобути. А тому переконує до тестування з української мови та літератури готувалася довго та старанно. Адже за результатами ЗНО і визначиться подальша доля майбутньої студентки.

Натомість ще одна випускниця Анна намагається впоратись із хвилюванням. Дівчина складала пробне тестування з української мови та літератури, а тому вже знає процедуру проведення. Зізнається, готувалася самостійно, без репетиторів. Сподівається на хороший результат.

При вході у пункт тестування, учасників ЗНО, зустрічають відповідальні особи. У наявності у випускників обов'язково мають бути з собою паспорт, запрошення-перепустку та сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання. За відсутності хоч одного документу - майбутнього абітурієнта не допускають до складання іспиту. Вже у кабінетах відповідальні особи відкривають пакет із завданнями. Роздають кожному учаснику. Після - слідкують за порядком. Тимчасом під стінами тестувального пункту подекуди можна побачити батьків. Вони прийшли, аби підтримати своїх дітей. Одна з таких рівнянка Анна. Жінка каже, сподівається, аби запитання були не складні.

Час, який відводиться на складання ЗНО - 3 години. Після - відповідальні особи забирають бланки відповідей. Запаковують у спеціальний пакет. Перші учасники тестування зітхають з полегшанням. Діляться враженнями.

Натомість уповноважена особа Українського центру оцінювання якості освіти тестувального пункту у загальноосвітній школі №28, що у місті Рівне - Іван Вєтров каже, серед зареєстрованих 285-ти не з'явилося лише 4 особи. Порушень під час проведення ЗНО не виявлено.

Результати тестування з української мови та літератури учасники ЗНО знатимуть вже до кінця місяця. А тим часом готуватимуться до наступного іспиту - з математики.