Громадянська мережа ОПОРА презентувала у Рівному результати моніторингу роботи народних депутатів обраних у мажоритарних округах Рівненщини, та, спільно з їх помічниками й активними рівнянами, обговорили проблемні питання взаємодії громади та народних депутатів в мажоритарних округах.

Громадянська мережа ОПОРА представила попередні результати моніторингової кампанії, що триває по всій Україні – у 105 виборчих округах 24-х областей України та міста Києва.

– Мета нашого моніторингу – підвищити відкритість і прозорість роботи народних депутатів, обраних за одномандатними округами, сприяти покращенню їхньої комунікації з громадянами. Одне з наших першочергових завдань – щоб комунікація між депутатом і виборцем була більш ефективною, – пояснив громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Рівне нській області Андрій Токарський.

Оцінка роботи народних обранців формувалася за двома основними складовими – законодавча робота депутата та активність депутата в окрузі. В першому випадку враховувалась, зокрема, кількість відвіданих депутатом пленарних засідань, засідань комітетів, ініційованих депутатом постанов, поданих законопроектів та депутатських запитів. В другому випадку – наявність приймалень народного депутата, проведення особистих прийомів громадян, участь у роботі органів місцевої влади та звітування про свою роботу.

Рівне нщину в Верховній Раді представляють 5 народних депутатів обраних в мажоритарних округах області: виборчий округ №152 – Олег Осуховський (позафракційний), №153 – Юрій Вознюк (“Народний Фронт”), №154 – Олександр Дехтярчук (“БПП “Солідарність”), №155 – Василь Яніцький (“БПП “Солідарність”) та №156 – Сергій Євтушок (ВО “Батьківщина”).

За результати моніторингу діяльності 105 депутатів-мажоритарників Олег Осуховський у лютому посів 46-те місце серед усіх мажоритарників, а у березні піднявся на 18-те місце. Депутат Юрій Вознюк за показниками лютого став 63-м, а у березні посів 56-те місце. Більш активним у лютому був депутат Олександр Дехтярчук, який посів 29-ту позицію, але у березні народний обранець став 61-м. Стабільний результат показав ще один представник БПП Василь Яніцький – у лютому він посів 22-гу позицію, а у березні 23-тю. Ще один депутат-мажоритарник з Рівне нщини Сергій Євтушок у лютому посів 62-гу позицію, а у березні зайняв 67-ме місце в рейтингу.

Наразі, в розрізі областей, п’ятірка депутатів-мажоритарників з Рівне нщини є найбільш активними в Україні – 77 балів зі 100. На другому місці мажоритарники Житомирщини, а на третьому – депутати з Чернівецької області.

Помічники-консультанти народних депутатів, що були присутні на заході, до такого аналізу роботи депутатів поставились позитивно й зауважили, що подібна аналітика сприяє їхній роботі й вказує на ті напрямки, в яких необхідно працювати краще.

Під час заходу помічники народних депутатів розповіли, які способи комунікації з виборцями найчастіше використовують депутати, яких вони представляють.

Зокрема, найпоширенішими формами роботи у мажоритарних виборчих округах Рівне нщини є особистий прийом громадян; розгляд звернень громадян; проведення зустрічей з виборцями, колективами підприємств, установ та організацій, об'єднаннями громадян; участь у роботі сесій місцевих рад з правом дорадчого голосу; захист законних інтересів громадян, зокрема, через подання депутатських запитів і звернень до органів державної влади, керівників підприємств, організацій та установ, та через надання безкоштовних юридичних консультацій.

Ще однією формою роботи депутата в окрузі є інформування виборців про результати своєї роботи. Зокрема, найчастіше депутати мажоритарники з Рівне нщини використовують для цього ЗМІ, зокрема, партійні газети, власні веб-сайти, соціальні мережі, друковані звіти про свою роботу, які поширюються серед виборців округа, а також особисті зустрічі.

Окремі депутати намагаються залучати виборців до законопроектної роботи, наприклад, через збирання (прийом) законодавчих ініціатив та мають у своїй команді проектних менеджерів, які допомагають у написанні проектів на отримання фінансування від міжнародних донорських організацій.

Важливим інстументом комунікації народних депутатів з виборцями є громадські приймальні. Зокрема, всі депутати мажоритарник Рівннщини мають власні громадські приймальні в окрузі. За словами помічників, виборці звертаються до депутатів з досить широким колом питань, які не завжди стосуються компетенції народного депутата. Проте, виборці дуже часто покладають на депутата надію, як на кінцеву «інстанцію», яка може допомогти вирішити їхню проблему.

Як розповів помічник народного депутата України Олега Осуховського Дмитро Козачок, люди звертаються до приймальні переважно для вирішення соціальних питань.

– В основному це питання тарифів на комунальні послуги, соціальних виплат, пенсій, пільг, допомоги учасникам АТО. І багато з цих питань вдається вирішити за допомогою депутатських запитів та звернень. Є випадки, коли звернення не стосуються безпосередньо депутатської діяльності, зокрема з незаконним будівництвом на вулиці Коновальця у Рівному. Це питання вдалося вирішити на місцевому рівні, – розповідає помічник народного депутата Олега Осуховського Дмитро Козачок.

Проте, діалог депутата зі громадянами здійснюється не лише через приймальню, а також через поширення друкованої продукції про діяльність Олега Осуховського та інформування про свою роботу через ЗМІ.

– На днях ми маємо надрукувати вісник народного депутата, де відповідно, буде звіт по його діяльності, контактні телефони, адреси приймальні, графік прийому. Таким чином, ми хочемо донести інформацію виборцям, що є можливість прийти і звернутися до народного депутата, – розповідає Дмитро Козачок.

У народного депутата Юрія Вознюка також працює громадська приймальня, та помічники, які закріплені за кожним з районів його виборчого округу. За словами помічника Юрія Вознюка Наталії Малиновської, в основному людей турбують питання тарифів, субсидій, розподілу земельних паїв та вартості здачі молока й продуктів сільського господарства.

– Є питання, які актуальні цілий рік, а є сезонні питання. Наприклад, весною та влітку це питання низької ціни на здачу молока. Також це оплата комунальних послуг та надання субсидій. Зокрема, було питання надання соціальної допомоги родині, у власності якої був земельний пай, який фактично не приносив прибутку. Шляхом внесення змін до законодавства це вдалося вирішити і родина змогла отримати соціальну допомогу, хоча до цього права на неї не мала, – наводить приклад помічник народного депутата Юрія Вознюка Наталія Малиновська.

З результатами депутатської роботи та законодавчими ініціативами Юрія Вознюка громадяни можуть ознайомитися в щорічному друкованому звіті, який розповсюджується по населених пунктах округу. Також інформація про роботу депутат системно оприлюднюється на його офіційному веб-сайті. Окрім цього, у громадській приймальні Юрія Вознюка громадяни можуть отримати юридичну консультацію; допомогу при складенні документів; роз’яснення законів, соціальних гарантів та пільг.

– У нас функціонує безкоштовна юридична служба народного депутата, до якої кожен може звернутися і отримати безоплатну правову допомогу. Також працює Центр законодавчих ініціатив, через який можна подавати власні законодавчі пропозиції. Також ми періодично робимо брошури про отримання субсидій, про пільги учасникам АТО, надсилаємо або заносимо в сільські ради, які, в свою чергу, передають цю інформацію тим, хто її потребує, - говорить Наталія Малиновська.

За словами помічника народного депутата Василя Яніцького, лише після особистих зустрічей депутата з представниками місцевої влади та громадянами вдалося зрушити з місця питання законодавчого унормування старательської діяльності на видобутку бурштину. Окрім того, у команда Василя Яніцького допомагає місцевим громадам у підготовці проектів на залучення матеріально-фінансової підтримки школам, дитячим садочкам та іншим об’єктам місцевої громади, інфраструктура яких потребують ремонту або реконструкції.

– На Поліссі основна проблема – це бурштин. Тому й законопроект про легалізацію видобутку бурштину, одним з авторів якого є Василь Яніцький, вистражданий в особистих зустрічах з людьми, які там працюють, зі старателями. Хоча поки не зрозуміло, що з цим законом буде у підсумку, – пояснює помічник народного депутата Василя Яніцького Михайло Слободзян.

Чимало звернень мешканців до Василя Яніцького стосуються матеріальної допомоги, тому окрім законодавчих ініціатив, спрямованих на підтримку таких людей, в окрузі працює благодійний фонд Василя Яніцького «Наш край».

– Чимало звернень громадян стосуються необхідності надання матеріальної допомоги й у нас функціонує для цього благодійний фонд Василя Яніцького «Наш край». Проте, в тих випадках, коли необхідні кошти на лікування, проведення операцій, то ми даємо людям роз’яснення чи діють державні програми, спрямовані на допомогу людям з подібними захворюваннями, чи фінансуються вони, в які інститути в Україні можна звернутися по допомогу й до яких конкретно людей. Також даємо інформацію про можливість надання оперативної допомоги закордоном, а частково ми допоможемо, – пояснює Михайло Слободзян.

До Олександра Дехтярчука звертаються в основному по питаннях соціальної сфери, розподілу землі та порушення прав громадян. Окрім того, депутат активно зустрічається з місцевими громадами з метою роз’яснення переваг об’єднання територіальних громад та просуває ідею децентралізації.

– До 40% звернень – по соціальних питаннях і близько 15% – порушення прав громадян. Так само чимало звернень стосовно розпаювання землі, зокрема актуальне для нашого округу є питання розпаювання земель Мирогощанського іподрому. 2/3 звернень вирішується позитивно, – говорить помічник народного депутата Олександра Дехтярчука Петро Рухер.

За словами помічника депутата, найбільш ефективною формою роботи з виборцями є виїзні прийоми, зустрічі з колективами освіти, культури та охорони здоров’я і проведення особистих прийомів виборців. Також існує позитивна практика залучення громади до розвитку місцевого самоврядування.

– Буквально за останніх два місяці на рівні округу було проведено кілька всеукраїнських заходів. Це «Форум місцевого розвитку» та інвестиційний форум. Адже завдання депутата не лише вирішувати проблеми, підміняючи органи влади різного рівня, а допомогти людям самим їх вирішувати. Серед наших помічників є проектний менеджер, завдання якого – активізовувати громади й допомагати їм писати проекти, що фінансуються міжнародними донорськими організаціями , – говорить Петро Рухер.

Про це повідомляє громадянська мережа ОПОРА.