Наступає Великдень – найважливіше свято православної віри. В Україні до Великодня традиційно готуються заздалегідь і дуже ретельно, адже підготовка до нього передбачає очищення душі, тіла та власної оселі. Дати лад потрібно всьому, та ще й завчасно про святковий стіл подбати. Ми поцікавилися у місцевих жителів, яким чином вони здійснюють підготовку до Пасхи та як проводять саме свято.

Тетяна, 25 років, викладач:

- Приготування до Пасхи я розпочинаю за кілька тижнів до свята, зазвичай з генерального прибирання. Невід’ємною частиною для мене є виготовлення власними руками пасхальних сувенірів-подаруночків для родичів, друзів та колег. Традиційно, кожного року роблю декор пасхального кошика, прикрашаючи його квітами. Ближче до свята разом з мамою випікаємо пасочки та готуємо. Великдень я звикла зустрічати в селі у батьків, тільки там я відчуваю особливу атмосферу свята. Вночі ми йдемо до церкви, освячуємо кошички, потім повертаємося додому сідаємо за святковий стіл скуштувати «свячене». А вдень зазвичай чекаємо в гості родичів, щоб провести в дружньому колі найбільше свято християн.

Ганна Борисівна, 64 роки, пенсіонерка:

- Чекаю у гості дітей та внуків, тому все що роблю, стараюся для них. Бачимося не так часто як хотілося б, тому такі свята як Великдень стають тим щасливим часом, коли ми дійсно можемо побути разом. Готуюся до свята духовно та тілесно, а саме: дотримуюся посту, сповідаюся, причащаюся, наводжу лад у домі, готую.

Олена, 35 років, домогосподарка:

- Приготування до Великодня у нашому домі починається заздалегідь – з Вербної неділі. Це пов’язано з тим, що всі ми хочемо взяти участь у богослужіннях, вивільнити час на молитву та інші справи. Прибираємо в хаті і на подвір’ї, клопотів хоч відбавляй,але вони є радісними. Активну участь у всіх приготуваннях беруть діти, адже для них важливим є святкове очікування, спільна праця й сам церковний обряд: освячення власноруч спеченої пасочки та прикрашених яєць. Великдень святкуємо в колі сім'ї, обожнюю цей недільний ранок, коли за столом збирається вся родина, ми молимося і починаємо їсти те, що освятили в церкві.

Юлія, 23 роки, помічник керівника:

- Великдень для мене благодатне, світле і особливе свято, тому мабуть всі люди по-особливому до нього і готуються. Напередодні Великодня наша сім’я обов’язково ходить до сповіді, намагається дотримуватися посту, відвідувати богослужіння.

Найулюбленішою традицією, якої я дотримуюсь ще з дитинства, є освячення паски та інших продуктів у церкві, адже саме святкове богослужіння, що відбувається вночі, є дуже заворожуючим дійством. А на ранок завжди чекаємо в гості рідних та близьких, щоб побитися крашанками та почастуватися смачненьким.

Марія, 24 роки, художниця:

- Цього року етап підготовки до свята дещо загубився у дуже активних робочих днях. В основному хочеться привести до ладу подвір'я та дім. В плані їжі, звичайно ж, печемо паски, робимо крашанки, ходимо освячувати паску. Святе - це провести перший Великодній день із сім'єю. А ще на пасхальні вихідні плануємо дозвілля з друзями, хочеться вибратися на природу, поспілкуватися та просто відпочити.

А як готуєтесь та святкуєте ви?