(*Законом «Про Національну поліцію» визначено вичерпний перелік випадків, які дають право співробітнику поліції зупинити транспортний засіб, a саме:*)

1) якщо водій порушив Правила дорожнього руху;

2) якщо є явні ознаки, що свідчать прo технічну несправність транспортного засобу;

3) якщо є інформація, яка свідчить прo причетність водія або пасажирів транспортного засобу до скоєння ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб або вантаж можуть бути об'єктом або знаряддям вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального або адміністративного правопорушення;

4) якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;

5) якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини скоєння ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;

6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу для надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським, або як свідка при оформленні протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;

7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження або заборону руху;

8) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

9) порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.



pic

У будь-якому випадку співробітник поліції зобов'язаний проінформувати водія прo конкретну причину зупинки. На вимогу поліцейського, зупинку слід проводити з дотриманням вимог Правил дорожнього руху (згідно п. 2.4 ПДР). Не поспішайте «кидатися в обійми поліцейським», поки не з'ясуєте його намірів.

Тобто з автомобіля не виходьте, a почекайте співробітника поліції, перебуваючи в автомобілі. Фіксатори дверей встановіть в нижнє положення, для спілкування частково опустіть скло водійських дверей, адже вас зупинити може хто завгодно, в тому числі шахрай у поліцейській формі чи навіть переодітий злочинець.

Під час звернення до водія поліцейський зобов'язаний:

- Привітатися;

- чітко і зрозуміло назвати свою посаду, звання та прізвище;

- повідомити прo причину зупинення транспортного засобу;

- викласти суть свого звернення, суть скоєного правопорушення у випадку його вчинення.

На вимогу учасника дорожнього руху поліцейський зобов'язаний пред'явити своє службове посвідчення (згідно частини 3 статті 18 ЗУ «Про Національну поліцію»).

Поліцейський має право виконати вимогу про пред'явлення водієм:

a) посвідчення на право керування транспортним засобом;

б) реєстраційного документа на транспортний засіб;



pic

Страховий поліс потрібно мати при собі, але показувати співробітникові ДАІ лише при необхідності оформлення матеріалів ДТП або для складання протоколу.

Названі документи надавати у руки поліцейського не обов'язково, достатньо показати в розгорнутому вигляді. Вимога працівника поліції передати йому в руки документи протиправна (згідно абзацу 2 частини 2 статті 16 ЗУ «Про дорожній рух»; підпункт "a" пункту 2.4. ПДР).

Перед тим, як пред'явити свої документи, бажано попередньо правомірно вимагати у поліцейського пред'явити службове посвідчення, в ході чого ретельно зафіксувати його дані (проговорити вголос на аудіо- чи відео- запис чи записати на папері). Тобто з посвідчення бажано переписати дані для можливого оскарження дій в прокуратурі або в суді, також уточнити причину зупинки і суть скоєного правопорушення.

Зверніть увагу чи відповідають записам у посвідченні поліцейського його прізвище, звання та назва посади тим даним, які назвав поліцейський при усному зверненні, особливу увагу зверніть чи не закінчився термін дії його посвідчення.

pic

У разі виявлення невідповідності або закінчення терміну дії посвідчення, вимоги такого працівника не виконуйте, негайно телефонуйте черговому поліції за телефоном 102.

Але якщо ви хочете уникнути спілкування з поліцейськими, достатньо дотримуватись Правил дорожнього руху, та бути ввічливим на дорозі.