Вибух на Чорнобильській атомній електростанції стався 26 квітня 1986 року. Із того дня минуло 30 років. Острог ушанував жертв та героїв катастрофи. Традиційний мітинг пам’яті зібрав представників влади, ліквідаторів аварії, школярів та звичайних острожан.

На ліквідацію наслідків аварії я потрапив улітку 1986 року. Тоді мені було всього 20 років. Ми прокладали дорогу, хоча не розуміли навіщо, оскільки людей там майже не було, процвітало мародерство. Публічно про Чорнобиль почали говорити лише в 1990 році, тоді ж дали перші посвідчення і ввели пільги, – розповідає учасник ліквідації 2 категорії Петро Рудий.

Щороку ліквідаторів трагедії в Острозі стає все менше. На сьогодні їх залишилося близько 150 чоловік.

Є цілий закон, який передбачає певні преференції для героїв-чорнобильців. Та з невеликим бюджетом міста неможливо надати всі ті послуги, які потрібно: санаторно-курортне лікування, компенсація харчування та інші. В Острозі сподіваються, що з розвитком України, із виходом із кризового стану герої-чорнобильці матимуть гідне забезпечення.

Окрім мітингу на площі, в дитячій школи мистецтв, відбулася зустріч міського голови Олександра Шикера з ліквідаторами аварії на ЧАЕС та літературно-музична композиція «Скорботні дзвони Чорнобиля».

Повідомляє сатй ostroh.info