Побілити дерева, клумби, бордюри... та й все, що під руку трапиться. Для багатьох - завдання номер один напередодні Великодня. Але, на жаль, частина з цього "білого" списку - спадок від радянського союзу. Екологи в свою чергу наголошують - доглядати за деревами потрібно, і у цій справі є свої тонкощі. Білити все підряд чи таки відійти від пережитків "радянщини" і крокувати в європейське місто - детальніше у наступному сюжеті.

"Забілювати" бордюри, смітники, клумби та стовбури усіх без виключень дерев - практика, котра нам залишилась ще з часів СРСР. Таким було радянське уявленням про естетику дворів та вулиць, а особливо перед всесоюзними подіями, приїздами чиновників та проведенням парадів. Нині ж, пересічні громадяни пояснюють це власними вподобаннями, та й ніби так на подвір'ях стає красивіше. Цієї, дещо архаїчної думки притримуються і комунальники як в Рівному, так і по Україні загалом. Тож побілені бордири - досі яскраве свідчення наближення свята. І нічого, що вони напіврозтрощені, а разом із бетоном забілили і шар пилюки.

В мережі думки активістів різняться - одні проти побілки як дерев так і частин вулиць, інші - дерева відстоюють, і аргументують це користю, якщо робити із розумом. Рівне нські екологи у цьому питанні однозначні - білити плодові дерева варто, проте у цій справі є нюанси. Потрібно це робити навесні, на початку березня, коли сонце прогріло землю, але шкідники ще сплять. І радять не прив'язуватися до Великодня, адже зелені насадження потребують захисту значно раніше, аніж ми розпочинаємо приготування до Світлих свят.

Але і весь фруктовий сад білити не варто - потрібно враховувати особливості кожного дерева. Наприклад, молоді саджанці, із гладенькою корою білити не треба, адже можна нанести непоправну шкоду і дерево загине. А ось кволі, із відлущеною корою варто перед процесом підготувати.

Також екологи наголошують - якщо ви плануєте мати розкішний сад та очікуєте на хороший урожай не зайвим буде проконсультуватися зі спеціалістами, котрі підкажуть як та чим доглядати за деревами. Якщо ж руки сверблять по-радянськи пофарбувати разом з деревами ще й бордюри та асфальт, спрямуйте енергію у корисне русло, наприклад, долучіться до толоки й зробіть місто по-європейськи чистим.