За останні кілька років зацикленість на чистоті у розвинутих країнах спровокувала небувалі раніше спалахи алергії та інших імунних захворювань.

Науковці із Університету Монреалю стверджують: така зацикленість завдає людям значно більше шкоди, аніж користі. Звісно, дотримання усіх правил особистої гігієни захищає людину від багатьох хвороботворних бактерій. Однак, водночас це позбавляє людину контакту із бактеріями корисними, необхідними для організму. Результат цього — порушення балансу бактеріальної флори у травній системі, а звідси — зниження імунітету.

Канадські фахівці також зауважили, що саме у розвинутих країнах, де гігієні надають особливо важливого значення і дотримуються її особливо ретельно, найбільше поширилися різновиди алергії, у тому числі екзема, кропивниця, сінна лихоманка й астма.

За словами дослідників, там, де санітарні умови залишалися колишніми, рівень захворюваності на алергію та інші запальні розлади практично не змінювався.

Тож науковці наголошують: уникнення усіх можливих алергенів та мікробів у результаті призводить до зворотнього: порушення роботи імунної системи. Відтак, не варто і навіть небезпечно надто ретельно дбати про гігієну в домівці, тим більше надміру використовувати для цього знезаражувальні та антисептичні засоби.