Одним із самих практичних і популярних матеріалів, використовуваних для облицювання кухонного фартуха, вважається керамічна плитка. Є деякі тонкощі, які потрібно знати перед тим, як купити і укласти її на одну з кухонних стін. Як же вибрати плитку для кухонного фартуха і доглядати за нею? На якому дизайні зупинитися? Ми підготували огляд найважливіших моментів.

Розміри кухонного фартуха

Перед тим, як йти в гіпермаркет за плиткою, необхідно продумати де і як буде розташовуватися фартух. Є кілька варіантів, наприклад, біля варочної поверхні або мийки. Іноді він може займати всю робочу площу від плити до раковини. Його ширина і висота залежить від розташування меблів і її розмірів. Головне, щоб його краї збігалися з висотою робочої поверхні і нижньою частиною навісних шафок.

Стандартні значення:

• Ширина - близько 120-150 сантиметрів.
• Висота - 55-65 сантиметрів від робочої поверхні до навісних шафок.
• Відстань від підлоги - близько 84-85 сантиметрів.

pic

Яку плитку вибрати для кухонного фартуха?

При виборі плитки варто звернути увагу на її товщину. Вона повинна бути не тонше 3-4 міліметрів. На упаковці має бути позначка, що це не плитка для підлоги, а покриття для кухонного фартуха. Також потрібно шукати позначку AA, яка говорить про те, що плитка стійка до використання миючих засобів.

Що стосується розмірів, то більшість дизайнерів зупиняють свій вибір на плитках 10х10 сантиметрів. Виглядають вони дуже акуратно і привабливо. Такий розмір дозволяє експериментувати з колірними комбінаціями. Існує і ряд інших розмірів - 20х20, 60х60, 60х120. Тут уже все залежить від площі кухні і переваг її господарів.

pic

Варіанти дизайну кухонного фартуха

На маленькій кухні, з метою візуального збільшення кімнати, бажано використовувати дрібну плитку або викладати мозаїчний фартух. У просторих кухнях можна експериментувати і з великими квадратами. Прямокутну плитку рідко застосовують для створення кухонного фартуха, вважається, що її складніше укладати. Зате вона здатна візуально розширювати простір, а якщо викласти її «ялинкою», то це зробить інтер'єр більш динамічним.

pic

Тонкощі укладання

Укладання плитки вважається трудомістким процесом, який вимагає особливої акуратності і хорошої підготовки поверхні. Стіну перед цим потрібно добре вирівняти. Кріпити плитку краще за допомогою спеціального клею, який можна купити в будівельному магазині. Всіх матеріалів повинно бути трохи більше, ніж потрібно. Фахівці рекомендують використовувати затірку, яка володіє протигрибковими, протипліснявими і вологостійкими властивостями. Після укладання бажано покрити шви спеціальним захисним лаком. Це спростить процес догляду за фартухом надалі і запобіжить його руйнування.

pic

Як доглядати за кухонним фартухом з плитки?

Вважається, що доглядати за кухонним фартухом з плитки не складно. Потрібно відразу після приготування їжі протирати його поверхню м'якою губкою, змоченою в мильному розчині. Якщо допустити засихання жирних плям, то потім очистити їх буде складніше.

Складніше доглядати за рельєфною плиткою і мозаїкою. Ідеальною в догляді вважається гладка глянцева або матова поверхня. Обидва варіанти потрібно протирати таким чином, щоб на них не залишалося мильних слідів і розводів. Після вологого прибирання рекомендується протерти поверхню фартуха сухим рушником.

pic