Лікарі, котрим доводиться щоденно опікуватися жіночим здоров'ям, переконують: головна умова успішного одужання — нормалізація гормонального фону. Навіть сьогодні гормони залишаються однією з найменш досліджених сфер медицини. А між тим, гормональна система — вкрай чутлива і взаємопов'язана, її можна порівняти за павутиною: варто зачепити в одному місці і це одразу відіб'ється на усьому.

Тому за наявності тривожних дзвіночків варто звернутися одразу до фахівця, а не до подруги за порадою. Досвідчений ендокринолог допоможе віднайти баланс. А ось як визначити чи річ справді у гормональній системі — допоможуть наступні 6 ознак.

Проблеми зі шкірою Шкіра — дзеркало організму, котре відбиває реальний стан здоров'я людини.

Будь-які незвичні почервоніння, висипання, надмірні сухість або жирність свідчать про необхідність візиту до ендокринолога.

Лупа, жирне і сухе волосся

Попри те, що з екранів телевізорів реклама переконує нас у тому, що причиною лупи є грибок, це не зажди так. Насправді однією з основних причин виникнення лупи є саме порушення гормонального фону. Тому вирішити проблему без лікаря не вдасться.

Апатія і хронічна втома

Часто цю ознаку жінки списують на свою завантаженість. Однак, якщо вже із самого ранку немає сили і натхнення, варто поскаржитися на це медикам.

Потовиділення Напади пітливості, особливо уночі, можуть свідчити про порушення гормонального балансу. Лікар обов'язково порадить вам здати аналізи і пройти відповідний курс лікування.

Набір чи втрата ваги без причини

Цю ознаку в жодному разі не варто залишати без уваги, адже вона може свідчити про наявність серйозних проблем. Прибавка чи втрата понад 3 кг за місяць потребує консультації фахівця.

Порушення менструального циклу

Це основна ознака гормональних проблем у жінок. Нерегулярний цикл — менше 21 дня або більше 35 потребує обов'язкової консультації гінеколога.