Пошуки чергового зникнення 15-річної жительки Радивилівського району цього разу затягнулося. Дівчина пішла з дому ще 9 березня, а розшукали її правоохоронці цілою та неушкодженою лише 12 квітня. З проханням допомогти знайти неповнолітню дочку, до поліції звернувся батько 38-річний житель села Срібне Радивилівського району.

Правоохоронці за фактом зникнення людини відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України, а неповнолітню оголосили у розшук. До пошуків також залучили громадськість та телебачення.

У ході досудового розслідування поліцейські з’ясували, що неповнолітня проживає у благополучній, багатодітній сім’ї. Родичі та сусіди характеризують її як ввічливу, неконфліктну і водночас замкнуту в собі дитину. На те що її ображають члени родини, однокласники чи педагоги не скаржилась. «Проведеними розшуковими заходами працівники Радивилівського відділення поліції 12 квітня близько 22 години встановили місцезнаходження неповнолітньої. Вона перебувала у своїх знайомих у селі Крупець Радивилівського району, — повідомила начальник відділу превентивної діяльності Ірина Чорна. — Зі слів зниклої, вона подорожувала автостопом у Львівському та Закарпатському напрямках. Відносно неї жодних кримінальних та адміністративних правопорушень скоєно не було».

Як повідомив тимчасово виконуючий обов’язки начальника Радивилівського відділення поліції Олександр Пянтковський, після спілкування з правоохоронцями та батьками, дівчину було направлено до обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей Рівне нської обласної ради. Як повідомила психолог закладу, до центру неповнолітня потрапляє не вперше. Три місяці реабілітації у 2014 році пройшли успішно, дівчина налаштована на позитив, повернулася у сім’ю.

«Можливою причиною цієї втечі став страх розповісти батькам свої таємниці. Однак, чи говорить дівчинка правду, будемо бачити у ході роботи з нею, — говорить практичний психолог Наталія Франчук. — Наразі стан її задовільний, дитина контактна, однак процес реабілітації буде тривати до кінця навчального року».

Основною причиною втечі дітей є конфлікт з батьками, коли нащадки намагаються подорослішати, однак ще не готові нести відповідальність за свої вчинки. Тому, аби уникнути подібних ситуацій, психолог радить більше спілкуватись зі своїм чадом, до того ж із самого раннього віку. Кожна дитина відкликається на добро, і покликання працівників центру – зберегти сім’ю, привити духовність та сімейні цінності.

Повідомляє відділ комунікації ГУНП в Рівне нській області