Бурштин з Рівненщини продають в Китай цілком легально. щоправда здебільшого у якості ювелірних виробів. Самі ювеліри дивуються. Адже дорогоцінні метали, якими обрамлено сонячне каміння китайці викидають. Мовляв це у них не в тренді. Про останні писки китайської моди, яку рівненські майстри задовольняють хоча і частково, дізнавався Дмитро Леонтіюк.

Попри те, що в магазинах сонячне каміння здебільшого оброблене та обрамлене дорогоцінними металами, цікавить гостей з піднебесної - основних споживачів бурштину в світі, - саме каміння і лише певних відтінків.

Вже зараз в цехах чи не єдиного легального підприємства в Україні, що добуває та переробляє сонячне каміння готуються до прийдешніх міжнародних виставок.

Зроблене тут можна придбати або на виставках, де представлене підприємство, або в українській мережі фірмових роздрібних магазинів. Але зараз рівненські легальні бурштинщики вирішили вийти на світові ринки без посередників.

Прогнозувати обсягів легального українського бурштину на китайському ринку тут поки не беруться. Але вже зараз зрозуміло, що це буде лише капля в морі сонячного каменю, який тоннами добувається та експортується до піднебесної нелегально. Такі вони - сурові закони економіки, де попит породжує пропозицію.