Яйця заввишки 130 сантиметрів у центрі міста. Саме такі унікальні за розмірами та способом створення писанки прикрашатимуть Рівне на Великдень. Хто ж розфарбовуватиме такі нетрадиційні писанки, що на них зображуватимуть, та як Рівне переплюнуло столицю - далі у сюжеті.

25 писанок розписаних традиційними українськими орнаментами прикрашатимуть вулиці міста напередодні Великодня. Таке число обране невипадково: приурочене до 25-річчя Незалежності України. Вирізати усі форми для писанок взялися у художній школі. На це пішло 35 кубів пінопласту.

Нині це лише заготовки - білі пінопластові яйця висотою 130 сантиметрів. Для початку їх білять, шпаклюють та ґрунтують, аби на поверхні можна було малювати. Згодом нанесений орнамент не зможе знищити ні дощ, ні вітер. На побілку 11 яєць вже витратили 2 відра по 15 літр фарби у кожному, - розповідає викладач Михайло Чуприна.

Наталія Дребот впевнена: розпис писанки - це сакральне таїнство, а тому кожна українська родина повинна продовжувати традицію писанкарства. Майстриня зауважує: настрій, з яким людина приступатиме до роботи над писанкою, повинен бути спокійним і позитивним. Для розпису яйця заввишки майже півтора метра знадобиться тиждень, - розповідає пані Наталя. І наголошує: щоб декоровані символи і справді були автентичними, на них зображатимуть лише традиційні орнаменти.

Організатори розповідають: хоч ідея такого масштабного розпису яєць родом з Києва, та рівненські писанки цього Великодня точно затьмарять столичні. Вони удвічі вищі, ніж ті, що встановлюватимуть кияни. Що ж буде з писанками далі - ще не вирішили. Організатори планують виставити писанки на аукціон, кошти з якого віддадуть на благочинність.