Якщо шлюб Вас вже давно не влаштовує, і Ви хочете припинити стосунки - Вам необхідно знати де і як це можна зробити.

Куди подавати заяву на розлучення?

СК України передбачає дві інстанції, здатні здійснити розірвання шлюбу:

1. органи РАЦС (у народі ЗАГСи );

2. суд.

У яку з перерахованих вище інстанцій і в якому випадку звертатися? Якщо рішення про розірвання шлюбу є обопільним, тобто цього хочуть обоє з подружжя, можна звертатися із заявою до органу РАЦС.

Один важливий нюанс: для розірвання шлюбу за взаємною згодою у подружжя не повинно бути спільних дітей до 18 років, оскільки процедура розлучення при наявності дитини передбачає необхідність звернення до суду.

Розлучення без згоди одного з подружжя також проводиться шляхом звернення до суду. Винятком є ситуація, коли один з подружжя визнаний безвісно відсутнім або недієздатним. За наявності таких обставин розірвати шлюб можна, подавши відповідну заяву до органу РАЦС.



pic

Отже, що потрібно для розлучення через РАЦС ? Це:

1. згода подружжя;

2. відсутність у них дітей до 18 років, звичайно, мова йде про спільних дітей;

3. у передбачених ст. 107 СКУ випадках, наявність факту визнання одного з подружжя безвісно відсутнім, підтвердженого судовим рішенням, те ж саме стосується і визнання одного з подружжя недієздатним;

4. документи: паспорти, свідоцтво про шлюб.

До суду звертаються, коли:

1. є згода обох членів подружжя, однак розлучення за наявності неповнолітніх дітей навіть за спільною заявою, згідно зі ст. 109 СКУ, повинне проводитися тільки в судовому порядку;

2. проводиться розірвання шлюбу в односторонньому порядку, тобто, якщо немає взаємної згоди подружжя.

Отже, коли куди подавати документи на розлучення розібралися, переходимо до наступного питання.

Де можна подати заяву на розлучення?

Тих, хто збирається зареєструвати фактичне припинення сімейних відносин, цікавить не тільки, як правильно і швидко оформити розлучення, але і де це можна зробити. Вище ми вже говорили, куди і в якому випадку потрібно подавати заяву. У даному питанні слід розкрити особливості підвідомчості і підсудності для даних категорій справ.

Із заявою про розірвання шлюбу можна звертатися до органів РАЦС за місцем проживання подружжя або одного з них. Тобто, якщо подружжя проживає в Малиновському районі м. Одеси, їм потрібно звернутися у Відділ РАЦС у Малиновському районі РС ОМУЮ . Якщо ж один з подружжя проживає в Малиновському, а інший, наприклад, в Київському районі, заява може бути подана у відповідний відділ одного з районів за вибором подружжя.

Розірвання шлюбу в судовому порядку за загальним правилом, закріпленим в ч. 1 ст. 109 СКУ, провадиться за місцем проживання відповідача або місцем його перебування. Тобто, якщо заяву подає чоловік, він має її подавати за місцем проживання дружини. Припустимо, чоловік (позивач) проживає у Дніпровському районі м. Києва, а дружина (відповідач) – у Приморському районі м. Одеси. Заява має бути подана до Приморського районного суду м. Одеси.



pic

Однак є й особливі ситуації, при наявності яких розірвання шлюбу через суд може проводитися не за місцем перебування/проживання відповідача, а за місцем проживання позивача.

Ч. 2 ст. 110 СКУ, надає можливість позивачу з малолітньою або неповнолітньою дитиною подати на розлучення за своїм вибором: або за своїм місцем проживання, або за місцем проживання відповідача .

Як правило, обирають перший варіант, оскільки їздити на судові засідання в інший район міста або навіть інше місто за наявності неповнолітньої дитини часом проблематично.

Виникає цілком закономірне питання, а як подавати заяву на розлучення за місцем проживання відповідача, якщо позивач за станом здоров’я або інших поважних причин, не може відправитися в інше місто?

Ч. 2 ст. 110 СКУ врегулювала і цю ситуацію. При наявності подібних обставин позивач також має право подавати заяву за своїм вибором, пред’явивши документи, що підтверджують складність його від’їзду до суду за місцем проживання відповідача.

Як правильно подати заяву на розлучення?

Якщо заява подається до органів РАЦС, нічого заздалегідь готувати не потрібно. Досить з’явитися до інспектора з необхідними документами (паспорти подружжя, свідоцтво про шлюб) і заявити про своє бажання розірвати шлюб.

Заява заповнюється інспектором на підставі поданих документів та слів заявників (зокрема, уточнюється, яке прізвище бажає носити подружжя після розлучення) в електронному вигляді у спеціальній програмі, за допомогою якої дані моментально заносяться до Державного реєстру актів цивільного стану, та роздруковується.

Процес розлучення з дитиною, як ми вже говорили, передбачає подачу спільної заяви подружжя, яке має дітей, або позовної заяви одного з них до суду за місцем проживання відповідача.