Весна-гаряча пора для садівника. і кожен рік виникає питання: в які терміни краще сіяти насіння, щоб рослини вийшли міцними, здоровими, не витягнулися і зацвіли в строк. у квітні на розсаду висівають культури з коротким періодом вегетації (від посіву до цвітіння близько 70 днів), а холодостійкі рослини – прямо в грунт.

Годецию чарівну можна висівати на початку квітня в парники або в ящики на підвіконні будинку, а в кінці квітня – прямо у відкритий грунт. Проростають вони приблизно через два тижні. Пересаджувати на постійне місце сіянці потрібно в молодому віці – чим старше рослини, тим гірше вони реагують на зміну місця проживання. При посіві у відкритий грунт сходи проріджують, витримуючи відстань 15-20 см.

Календула лікарська – абсолютно невибаглива рослина. Її легко виростити розсадою. Великі, серповидної форми насіння висівають в холодних парниках у квітні. Дуже швидко, приблизно через тиждень, з’являються перші сходи, які стрімко розвиваються, а в травні вже можна висаджувати рослини на постійне місце. Цвітіння настає через 40-45 днів після посіву. Якщо один раз посадіть календулу в саду, вона буде легко сіятися самостійно.

Кореопсис друммонда зазвичай висівають у квітні в холодний парник-в цьому випадку на постійне місце рослини висаджують у третій декаді травня. А якщо дозволяє погода, то можна сіяти відразу у відкритий грунт (це для рослини краще). Пересаджувати з місця на місце цю культуру можна без побоювання, з грудкою землі її садять навіть в квітучому стані. Між рослинами слід дотримуватися відстань не менше 20 див. Однорічні кореопсисы легко утворюють самосів.

Гвоздика китайська зацвітає через два-три місяці після посіву.

Щоб домогтися раннього цвітіння, насіння висівають у квітні в горщики з піщаним грунтом. Молоді сіянці з’являються через два тижні – вони дуже слабкі, ростуть досить повільно. Гвоздика вимагає багато світла, тому тримайте розсаду у самому світлому місці або подсвечивайте. Вирощувати цю культуру краще розсадою, адже якщо посіяти її відразу у відкритий грунт, більш сильні бур’яни заб’ють сходи.

Настурція велика, її великі насіння висівають у квітні в горщики по три штучки, витримуючи між ними відстань 25-30 див. Сходи з’являються не відразу, звичайно проходить два тижні, перш ніж з землі з’являться перші паростки. Пересаджувати молоді рослини на постійне місце краще на початку червня, намагаючись максимально зберегти земляний ком. Можна висівати насіння відразу на постійне місце в середині травня, але в цьому випадку цвітіння настане пізніше.

Аліссум морський висівають відразу на постійне місце в кінці квітня або в листопаді. Сходи зазвичай з’являються швидко, на 4-10-й день залежно від свіжості насіння і температури.

Сіянці поступово проріджують, як тільки у них з’являються справжні листки, між рослинами повинна 15-20 см. Це дуже важливо, якщо посадки будуть загущеними, рослини почнуть гірше цвісти, на них навіть може з’явитися борошниста роса. Аліссум морський зацвітає на 40-50-й день після посіву.

Цинія витончена чутлива навіть до незначного зниження температури, тому вирощують через розсаду. Насіння висівають на початку квітня, попередньо їх замочують у вологій ганчірці. Через 2-3 дні вони повинні проклюнуться. Температура для проростання становить +22… +24 °С. При недоліку світла молоді сходи можуть витягуватися, їх можна злегка заглибити, оскільки у цинії дуже швидко утворюються корені.

Запашний горошок висівають в закритий грунт на початку квітня або відразу у відкритий грунт в кінці квітня. У рослини насіння з твердою оболонкою, тому попередньо їх замочують на ніч в гарячій воді (температура +60… + 80 °С). Насіння висівають у горщики по 2-3 шт.

Сходи з’являються приблизно через тиждень. Щоб утворилося більше бічних пагонів, у фазі 2-3 справжніх листочків рослина прищипують, видаляючи точку росту.

Джерело: http://teplici.com.ua