6 квітня у Музеї книги та друкарства комунального закладу «Державний історико-культурний заповідник м.Острога» Рівненської облради відбулася презентація виставки «Українська жінка в історії», яка стала вже сьомою у міжмузейному виставковому проекті «Осанна жінці». Раніше музеєм були представлені виставки «Одвічна пісня материнства», «Образ жінки в чорно-білій світлині», «Жіночий портрет», «Святі жони» та інші.

Завідувач музею Світлана Позіховська, розповіла про місце жінки в світовій та українській історії, а також про подальші плани щодо втілення у життя цього виставкового проекту. Потім до слова була запрошена співавторка проекту, директор Нетішинського міського краєзнавчого музею, Оксана Кононюк, яка доповнила свою колегу та розповіла про підготовку до виставки та її комплектацію. У своєму виступі директор заповідника Сергій Кибкало подякував співробітникам музею за плідну працю та побажав їм подальших успіхів і вручив грамоту заповідника начальнику наукового відділу Національного природного парку «Дермансько-Острозький» Оксані Головко – майстрині оригінальних ляльок-мотанок на теми «Лісової пісні» Лесі Українки, що експонуються на виставці.



pic

- Під час першої екскурсії йшлося про жінок із біблійних книг, княгинь-меценаток, серед яких була і наша Гальшка Острозька, про королев та султанш, про авантюристок та аристократок, про письменниць та художниць, про науковців та актрис. Особлива увага була відведена героїчним жінкам, що зі зброєю в руках захищали, і захищають в наші дні свободу України від легендарної отаманші Марусі до Надії Савченко. На виставці можна побачити оригінальні речі знаменитої української актриси Наталії Ужвій. У цьому році виповнюється 100 років як вона розпочала учительську працю в селі Вілія на Острожчині, - розповіла завідувач Музею книги та друкарства комунального закладу «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» Рівне нської облради Світлана Позіховська.

Працівники музею запрошують острожан та гостей міста відвідати виставку, яка буде функціонувати ще упродовж трьох місяців.



pic

- Тут представлено багато цікавих речей, зокрема, світлини, картини зроблені і написані в теперішньому та минулих століттях, особисті речі, які належали колись відомим представницям прекрасної статі та багато іншого. Основою для виставки стали експонати із фондів Державного історико-культурного заповідника м. Острога, а також Нетішинського міського краєзнавчого музею та приватних колекцій. Тож кількість цікавої інформації вражає і відвідувачі обов’язково дізнаютьсь багато нового й цікавого, - зазначив заступник директора комунального закладу «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» Рівне нської обласної ради Микола Манько.

Про це повідомили з прес-служби Рівне нської облради