Багато подружніх пар, відповідально підходять до продовження роду людського, замислюються: «як зачати здорову дитину?». Адже наше з Вами здоров'я, а, отже, і здоров'я майбутніх дітей складається з малих років. Постарайтеся уникати негативних впливів на організм, таких як споживання алкоголю, куріння, неправильне харчування, і тим більше наркотичних речовин. Отже, підійдемо ближче до теми, що обговорюється.

Що впливає на здоров'я майбутньої дитини

До зачаття здорової дитини необхідно підготуватися заздалегідь і в першу чергу змінити спосіб життя. Існує кілька рекомендацій про те, як зачати здорову дитину:

- Найбільш сприятливий вік для вагітності і пологів 18-35 років. Вагітність в більш пізньому віці загрожує розвитком патологій у плода і ускладнень для матері;

- Найкращі місяці для зачаття - це серпень і вересень, коли продукти харчування насичені вітамінами.

- Слід уникати близькоспоріднених шлюбів, які підвищують ймовірність розвитку патологій у плоду.

- За 3 місяці до настання вагітності і 3 місяці після, жінці слід приймати фолієву кислоту. Вона необхідна для формування плаценти і ділення клітин. Недолік цієї кислоти в період формування нервової трубки плода може привести до розвитку безлічі вад: мозкові грижі, гідроцефалія, відсутність головного мозку і багато інших;

- Візит до лікаря-генетика дозволить виключити генетичні відхилення у розвитку плоду. Він на основі аналізу хромосомного набору майбутніх батьків підкаже, які заходи необхідно вжити для народження здорової дитини. Навіть абсолютно здорова людина зі збалансованими хромосомними перебудовами має ризик появи хворого потомства.

- За кілька місяців до настання передбачуваної вагітності доведеться відмовитися від шкідливих звичок. По можливості виключити прийом медикаментів.

- До зачаття або в перші тижні вагітності жінці слід здати аналізи на виявлення краснухи, токсоплазмозу, герпесу. Зараження цими інфекціями в першому триместрі вагітності, в період формування органів і систем плода, загрожує розвитком різних вад.

Перед зачаттям ВИЗНАЧАЄМО ДЕНЬ ОВУЛЯЦІЇ

Пам’ятайте про те, що навіть якщо суворо виконувати всі рекомендації лікарів, підтримувати фізичне здоров'я і психологічний настрій на найвищому рівні, в перший місяць шанси завагітніти рівні 25%. Це вважається нормальним явищем, важливо тільки не забувати про це і не хвилюватися. Але в тому випадку, якщо вам не вдається зачати дитину за рік-півтора, зверніться до лікаря. Спочатку фахівець порадить вам скласти графік базальної температури - це дуже простий, але ефективний спосіб дізнатися, як і коли відбувається овуляція. Кожен день, перед тим як встати з ліжка, вимірюйте температуру в прямій кишці і складайте графік з цих показників.

До моменту овуляції температура буде триматися на позначці нижче 37 градусів С, але в день виходу яйцеклітини вона різко піднімається завдяки гормону прогестерону, який виробляється в другій фазі циклу. Якщо перепад температури становитиме 0,5 градусів С, значить, овуляція відбулася. Графік базальної температури говорить багато про що. Якщо поєднати його результати і «історію здоров'я» майбутньої мами, лікарю буде легше допомогти жінці, призначити їй лікування або запропонувати пройти обстеження. Одне з них називається гістеросальпінгографія - це дослідження дозволяє оцінити стан маткових труб і матки. А для того щоб визначити рухливість і якість сперматозоїдів, фахівці порадять майбутньому татові зробити спермограмму.

У чоловіка сперматозоїди залишаються суперактивними до 40-45 років, хоча їх якість і кількість втрачають деякі зміни. Але і пізніше представники сильної статі можуть зачати дитину: хто не чув про чоловіків, які ставали батьками в 60 років. На думку лікарів, вирішуватися на народження першої дитини потрібно до 30 років, так як починаючи з 35 у жінки можуть виникнути труднощі не тільки з зачаттям (в цьому віці частіше трапляються цикли без овуляції), а й з перебігом вагітності.

Зручні пози для зачаття

Велике значення для зачаття дитини має поза в момент близькості. Найкраще підійдуть пози:

«Догги-Стайл»; «Місіонерська».

Для того щоб сперма глибше затекла в піхву, жінці після сексу рекомендується близько 20 хвилин полежати з піднятим тазом. А ось доказів того, що чоловікові потрібно утриматися кілька днів до можливого зачаття, у сучасної науки немає. Навіть якщо займатися сексом два рази на день загальна кількість сперматозоїдів така ж, що і при статевому контакті один раз в день. Та й сперматозоїди живуть в жіночому організмі до 72 годин.

Здорової Вам дитини.