Асоціація міст України підготувала практикум для міських голів із застосування в практичній роботі органів місцевого самоврядування Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Як стимулювати створення ОСББ – розповіли міським та селищним головам Рівне нщини.

Найбільше практичного досвіду безумовно має обласний центр – Рівне . Адже ОСББ тут почали створювати вже давно. Нині у Рівному офіційно зареєстровано 228 ОСББ. Цьогоріч очікують поповнення, адже мешканці будинків бачать переваги таких об’єднань, та й закон змушує пришвидшити цей процес до 1 липня.

Перші співфінансування у місті починали за програмою 80 на 20. Тобто більшу частину робіт оплачують з місцевих коштів, і лише 20 відсотків мешканці збирають самі. Люди самостійно обирають роботи, які необхідно проводити у будинку, і їх виконавця.

Однак представники районних центрів кажуть – оскільки у містечках більшість будинків із малою кількістю квартир 8-16, то чи буде таке ОСББ спроможним. Відтак мешканці не поспішають брати на себе відповідальність і уникають створення ОСББ. Натомість фахівці роз’яснили - об’єднуватись можна і по кілька будинків. Водночас нагадали, якщо мешканці не створять ОСББ, то їм призначать управителя. Але і тут не все просто. Рівне – як обласний центр вже має кілька управлінських компаній, які вже поступово починають працювати, тоді як у містечках та селищах вони просто відсутні.

Учасники практикуму – керівники органів місцевого самоврядування, що з’їхалися до Рівного з усієї області – поставили чимало запитань організаторам. Адже те що у Рівному працює вже давно, у райцентрах тільки починають запроваджувати, повідомляє Офіс реформ в Рівне нській області, АМУ