Рівненські пенсіонери зібрались на пікет у Рівненській ОДА. Люди обурені діями перевізника, який раптово відмінив пільговий проїзд на маршруті "Рівне - Нова Українка". Тепер, щоб дістатись до Садових ділянок, людям потрібно заплатити 8 гривень замість 3. Тож вони пішли у владні кабінети, щоб їх почули.

До пікетувальників вийшов заступник голови Рівне нської ОДА Олександр Савчук та представник перевізника.

Олександр Савчук пояснив, що у минулі роки держава виділяла субвенції для компенсації перевізника пільгового перевезення. "На сьогоднішній день субвенції цієї нема, через те, що все іде на місцеві бюджети. Оскільки ви всі жителі Рівного, то все має покриватись з міського бюджету".

За словами керівника ГО "Союз перевізників України" Валентина Демчука, раніше пільговий проїзд перевізнику відшкодовувала держава. "Зараз прийняла Верховна Рада закон, що це має робити місцевий бюджет. Місцевий бюджет на це коштів не передбачив. Районна рада, обласна рада і т.д. Пройшло вже три місяці, перевізник не отримав жодної копійки. Вас возили, але грошей не отримали", - пояснив Валентин Демчук.

Обурені пенсіонери сказали, якщо держава не дає грошей, та щоб їхали почули, вони перекриють трасу Київ - Чоп і будуть вимагати грошей.

Виступити перед обуреними рівненчанами викликали і представника перевізника Івана Пишняка - Вадима Мазура. Він сказав, що за результатами перевірки лише 20% людей платять за проїзд, а 80% їздять безкоштовно.

Такі слова викликали хвилю обурення у пенсіонерів. За їх словами, водії лише двох людей перевозять безплатно, з інших беруть по 3 гривні.

Вадим Мазур пояснив жителям, за минулий рік адміністрація не заплатила перевізнику 200 тисяч гривень. "На сьогоднішній день (навіть 2-3 тижні тому) направили лист в управління соцзахисту, що просимо компенсувати заборгованість порядка 200 тисяч гривень. Зрозуміло, що управління соцзахисту дасть відповідь, що немає змоги заплатить, тому що коштів нема. Будемо подавати в суд". Представник перевізника спробував пояснити людям, що за один рейс водій навіть не може заробити потрібну на бензин суму. А крім цього потрібно ще ремонтувати автобуси та маршрутки.

Зараз, кажуть люди, держава та влада хоче перекласти проблеми на їхні плечі. Та сплачувати повну вартість квитка пенсіонери не можуть, адже і так отримують мінімальну пенсію. Вони готові платити, як і раніше 3 гривні за проїзд, але 8 чи й 7 гривень - це забагато.

Щоб дійти згоди, заступник голови Рівне нської ОДА Олександр Савчук запропонував пікетувальникам вибрати 5 їхніх представників та спільно з Вадимом Мазуром обговорити проблему та знайти рішення, яке задовольнить усі сторони.

До слова, ще одна група пікетувальників сьогодні зібралась на автовокзалі. Протестувальники не пустили автобус у рейс.

Результати бесіди пікетувальників з представниками влади та перевізниками Rivne1.tv озвучить згодом.

Більше дивіться сьогодні у "Новинах Рівного" на Першому місцевому.

pic