Насамперед, потрібно з'ясувати, за яких обставин це сталося.

Якщо, наприклад, світло згасло в момент включення електроприладу, значить, причина, по всій ймовірності, в ньому.

Прилад потрібно негайно відключити і без перевірки більше не включати. Якщо це відбулося при включенні люстри, то найчастіше при цьому перегоріла лампа, а від кидка струму вибило пробку.

Якщо причина вибивання пробок залишилася поки не відомої, слід вийняти вилки з усіх розеток, а вимикачі повернути в інше положення. Цими діями потрібно відєднати ділянку з пошкодженою ізоляцією.

Памятаючи про наявність зон захисту, розберіться, які ж пробки перегоріли (які автоматичні вимикачі відключилися). При цьому потрібно керуватися такими міркуваннями.

1. Якщо в квартирі кілька груп, але згасли не всі лампи, а тільки лампи, відносяться до однієї групи, значить, чіпати пробки на сходах не потрібно вони напевно цілі.

2. Якщо в квартирі кілька груп і все згасли, з пробками в квартирі робити нічого, а шукати потрібно на сходах або ж на початку стояка. А також розібратися, де саме?

Для цього потрібно знати, чи справний світло в інших квартирах, які живляться від цієї ж фази стояка. Якщо справний, шукайте на своєму майданчику. Якщо згасло світло в декількох квартирах, справа в запобіжниках в початку стояка.



pic

Увага!

На сходових клітинах ні в якому разі не можна перевіряти запобіжники контрольної лампою, бо легко потрапити на чужу фазу, а напруга між фазами 380 В (в мережі 380/220 В), тобто значно вище, ніж між фазою і нейтраллю (нулем) 220 В, вводяться в квартири. Ніколи не вставляйте в запобіжники, навіть на мить, викрутки, цвяхи або інші металеві предмети. Якщо в мережі є коротке замикання, то в кращому випадку від таких випробувань перегорять наступні запобіжники і замість однієї групи (квартири) згасне світло у всіх групах (квартирах). Але може закінчитися і гірше сліпуче світло електричної дуги обпече очі. Перед зміною запобіжників в побутовому електроприладі, радіоприймачі, телевізорі необхідно вимкнути штепсельну вилку. Під напругою замінювати запобіжники забороняється.

Джерело: elektrika/3007-.html