Після народження дитини і перерізання пуповини в ній залишається, як правило, до 150 мл пуповинної крові. Саме пуповинна кров, завдяки наявності в ній стовбурових клітин, є цінним матеріалом для лікування безлічі захворювань. І якщо раніше пуповинну кров утилізували відразу після пологів, сьогодні лікарі та вчені закликають її зберігати, щоб сім’ї мали власний запас унікального лікувального матеріалу для дитини та інших членів родини.

Про причини збереження пуповинної крові розповів у програмі «Здорово жити» АРТУР ФЕДОРКІВ, лікар акушер-гінеколог, консультант сімейного банку пуповинної крові "ГЕМАФОНД".

- Варто наголосити на тому, що процедура збереження пуповинної крові не є чимось новим у світі. Сотні тисяч сімей по всьому світу вже подбали про здоров'я своїх дітей, зберігши їхню пуповинну кров. Важливо, що цю процедуру можна зробити тільки один раз – при народженні дитини. Збір пуповинної крові - це проста і абсолютно безпечна для матері і дитини процедура. Збереження пуповинної крові - це можливість подбати про здоров'я не тільки дитини, а й інших членів сім'ї - з 25% ймовірністю пуповинна кров малюка підійде його братам і сестрам. Лікувальний потенціал пуповинної крові росте з кожним днем - на сьогоднішній день проводяться дослідження з лікування стовбуровими клітинами пуповинної крові ще 900 захворювань. Десятки тисяч життів щорічно рятують завдяки пересадці стовбурових клітин пуповинної крові тільки при онкогематологічних захворюваннях.