При оформленні земельної ділянки необхідною умовою є узгодження її меж із власниками та користувачами сусідніх земельних ділянок. Акт узгодження меж є необхідною частиною документації, що передається на розгляд комісії з розгляду питань, пов’язаних із узгодженням документації з землеустрою. Без акту ніхто розглядати ваші документи не буде, і цією обставиною можуть скористатися сусіди та відмовитися підписувати акт.

Така ситуація далеко не рідкісна, і вирішувати її можна по-різному. Комусь простіше заплатити сусіду за підпис і позбутися проблеми. Хтось підробляє підписи і ризикує у разі викриття підробки втратити земельну ділянку. Інші вирішують проблеми погрозами, фізичним насильством чи пошкодженням майна, і ризикують отримати судимість. Ми ж опишемо юридичний шлях вирішення проблеми.



pic

Відповідно до вимог ч.2 ст. 118 ЗК України для приватизації земельної ділянки необхідним є встановлення та узгодження розмірів такої.

Погодження меж земельної ділянки з суміжними власниками та землекористувачами передбачено ст. 198 Земельного кодексу України при кадастровій зйомці як комплексу робіт, виконуваних для визначення та відновлення меж земельних ділянок.

Державний комітет із земельних ресурсів (Держкомзем) України своїм наказом від 18.05.2010 р. N 376 затвердив інструкцію про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками.

Слід мати на увазі, що ч. 3 ст. 158 ЗК України передбачено, що органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства. Тому спір про встановлення межі земельних ділянок відповідно до 158 ЗК України повинен вирішувати відповідний орган місцевого самоврядування.



pic

Порядок дій в разі відмови підписувати Акт встановлення та узгодження меж земельних ділянок Акт зазвичай готує землепроектна організація, із обов’язковим зазначенням конфігурації земельної ділянки, а також відомостей про власників (користувачів) сусідніх ділянок.

Межі ділянки наносяться на місцевості комісією, до складу якої входять представники організації, що готувала проект. В присутності комісії сусідам пропонується ознайомитися із Актом встановлення та узгодження меж. В тому разі, коли сусід відмовляється підписувати акт, комісія своїми підписами підтверджує факт відмови.

Після цього Акт разом із проектною документацією надається до комісії із питань землеустрою відповідного органу місцевого самоврядування.

В тому разі, коли ця комісія через відсутність підпису сусіда забракує проектну документацію, слід звернутися до суду із позовною заявою.

Джерело: /publ/pogodzhennja_mezh_zemelnoji_diljanki_susidi_vidmovljajutsja_pogodzhuvati_mezhi/1-1-0-57