Доволі неприємна ситуація: мокрі плями на улюбленому дивані, зіпсовані шпалери, ще й паркет набряк! Передбачити що тебе затоплять сусіди, на жаль, не можливо. І що робити, як захистити свої права?

Перш за все необхідно офіційно зафіксувати факт самого затоплення по «свіжих слідах» та оцінити приблизну вартість завданих збитків.

Це можна зробити, звернувшись до відповідної житлово-експлуатаційної організації (далі: ЖЕО), котра обслуговує будинок, в якому знаходиться Ваша квартира. ЖЕО зобов’язана відправити до вас працівника (або кілька), аби скласти акт затоплення. В такому акті зазвичай вказується дата події, описуються характерні пошкодження, завдані залиттям квартири, перераховуються пошкоджені предмети і орієнтовна вартість завданої залиттям шкоди.



pic

Залиття квартири, стягнення збитків:

Існує два традиційних способи вирішення питання відшкодування шкоди, завданої затопленням квартири, - добровільний і судовий. У добровільному порядку сторони вирішують яка сума компенсації задовольнить обох і відмовляються від будь-яких претензій один до одного.

У випадку якщо сторони не можуть дійти згоди, постає питання звернення до суду і стягнення суми завданого збитку примусово.

Якщо сума вказана в Акті влаштовує Вас, ставити питання про стягнення коштів у судовому порядку можна відштовхуючись саме від неї.

Але як правило, вартість шкоди при оцінці працівником ЖЕО може бути неточною, адже ним не провадиться експертної оцінки при підрахунках.

У цьому випадку варто провести будівельно-технічну (оціночно-будівельну) експертизу на встановлення розміру матеріального збитку завданого власнику квартири.



pic

Основне питання, яке має ставитися перед експертом:

Яка вартість матеріального збитку, завданого залитям власнику квартири № ___ у будинку № ____ по вул. ________ у м. _______?

Сума, яка буде отримана за результатами експертизи може бути використана Вами при зверненні до суду, тобто Ви можете просити стягнути суму завданої шкоди (враховано буде суму, необхідну для приведення пошкодженого майна у стан, в якому воно перебувало на момент залиття). Зазначене випливає з того, що, згідно ч. 1 ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Якщо частково або повністю ремонтні роботи після затоплення Вами уже проведені, зберігайте чеки та квитанції, отримані при придбанні будівельних та інших ремонтних матеріалів, - всі вони також будуть доказами в суді в обґрунтування розміру понесеної Вами шкоди.

Джерело: uk/tse-korisno-znati/114-shcho-robiti-yakshcho-vas-zatopili