Чи мають багаторівневі стелі право на життя в сучасних інтер'єрах, або варто забути їх як пережиток минулого? Розбираємося в питанні разом з експертами

Переваги багаторівневих стель

1. Створення складних систем освітлення. Багаторівневі стелі дозволяють вбудовувати різного роду світильники, використовувати світлодіодне підсвічування, комбінувати різні типи освітлення і реалізувати будь-які дизайнерські задуми, пов'язані зі світлом.

2. Зміна висоти приміщення. Залежно від обраної конфігурації, багаторівневі стелі можуть як візуально підняти стелю, так і опустити її (актуально для створення більш затишного простору в кімнатах з дуже високими стелями).

3. Зонування. За допомогою рівнів стелі можна візуально позначити різні функціональні зони приміщення. У поєднанні з іншими прийомами зонування працює досить ефективно.

4. Акцентна поверхня. Багаторівнева стеля може виступити в якості головного акценту інтер'єру. Особливо ефектно такий прийом буде виглядати на тлі нейтральної кольорової гами.

5. Приховування недоліків приміщення. Часто квартири володіють не найприємнішими технічними особливостями, приховати які можна за допомогою багаторівневих стель. Вони допоможуть нейтралізувати різкі перепади висоти приміщення, заховати систему вентиляції або труби.

pic

Недоліки багаторівневих стель

1. Вартість. Багаторівнева стеля - більш витратне задоволення, ніж звичайна однорівнева. Особливо якщо за задумом дизайнера необхідно створювати на стелі складні геометричні форми: такі роботи вимагають професіоналізму виконавців і припускають додаткову витрату матеріалу. Підсумкова ціна стелі зростає з кожним додатковим рівнем.

2. Ризик перестаратися. Нерідко спроби створити незвичайно акцентну стелю обертаються «кошмаром дизайнера». Такі конструкції вимагають обережного підходу і почуття міри. Далеко не у всіх приміщеннях багаторівневі стелі доречні і не для кожного інтер'єру вони підійдуть.

pic