Критика децентралізації та зневіра у реформи місцевого самоврядування себе не виправдала, – стверджують експерти «Асоціації міст України», які сьогодні скликали прес-конференцію у стінах Рівненської облдержадміністрації. На підтвердження додають факти: надходження до місцевих бюджетів збільшилися у 2,5 рази у порівнянні з 2014 роком.

Консультанти з економічних та юридичних питань розповіли про проект «Прозорий, підзвітний бюджет», який підтримав Євросоюз. Він покликаний забезпечити демократичність управління місцевими коштами. Експерти асоціації наголошують: громадяни повинні знати про те, куди витрачаються кошти, чи йдуть вони саме у місцевий бюджет та на потреби їхнього села чи міста.

Проблеми місцевого значення громада повинна вирішувати лише за рахунок місцевих бюджетів, –підкреслили на прес-конференції учасники «Асоціації міст України». Нині в рамках реформи децентралізації на Рівне нщині утворено 59 громад. Проте не всі з них здатні задовольняти потреби з власної кишені. Дві громади – Підлозцівська та Бугринська – не мають необхідних грошових надходжень до бюджету, адже їхні ресурси обмежені.

Тому держава надає грошову допомогу таким територіальним об’єднанням. Консультант з правових питань Василь Курилас розповів, що у найвигіднішому економічному положенні виявилися громади, території яких розташовані на трасах і мають заправки.