Практично кожна жінка знає, що таке прання, але не всі цей вид домашнього господарства люблять. Звичайно, можна звернутися до допомоги пралень, і не витрачати зайвий раз час. Але кожній господині хочеться, щоб речі були відіпрані якісно і не втратили свій вигляд. Адже прання - справа тонка і вимагає від господарок знання деяких секретів. Якщо дотримуватися простих правил і хитрощів, то з цією справою будь-яка господиня впорається на відмінно!

Позбавлення від плям.

Якщо ви раптом виявите шоколадну пляму на красивому шовковому платті і вовняний кофті, вам допоможе з ним впорається теплий розчин аміаку.

Від трав'яних плям ви зможете позбутися за допомогою розведеного в теплій воді нашатирю в пропорції 3:2:1.

Плями від фломастера можна вивести за допомогою денатурованого спирту. Для цього потрібно зі зворотного боку плями підкласти шматочок тканини, взяти тампон, обмокти в спирті і протерти саму пляму. Для видалення буде достатньо пари крапель. Розчин аміаку допоможе видалити свіжі плями поту, а зі старими впорається білий оцет.

Якщо ви хочете вивести плями від кави, чаю, потрібно замочити річ в теплій воді і протерти саму пляму господарським милом. Після цього потримаєте одяг деякий час у воді, а потім виперіть.

Підготовка одягу до прання.

Крім плям, зверніть увагу на ушкодження одягу. Якщо присутні розірвання шва, перед пранням їх краще зашити, щоб вони не розійшлися ще більше. Брудну білизну краще зберігати в добре провітрюваному приміщенні, щоб не з'явився неприємний запах і цвіль. Добре перевірте вміст кишень і витягніть все зайве. Наволочки і підковдри краще вивернути навиворіт і почистити від пилу кути. Вовняні речі, якщо вони порвані, заштопати. Щоб петлі для гудзиків не розтягнулися від прання, їх треба швом зашити через край. Спідницю зі складками можна промитати великими стібками. Так вона менше помнеться при пранні. Всі речі перед початком прання необхідно розсортувати по вигляду тканини і кольору. Особливо приділіть увагу кольоровим речам, з нестійкою фарбою. Такі речі слід прати окремо, щоб вони не пофарбували інші. Не варто прати оксамитові і плюшеві вироби, а також ті, які мають блиск натурального шовку. Ці речі підлягають тільки чищенні. Тонкий трикотаж краще не прати в машинці. Його перуть або ручну, або віддають в хімчистку. Слід підібрати пральний порошок, який не викликає у вас алергії. Перед додатковою обробкою одягу милом обов'язково видаліть залишки синтетичної речовини.

Полоскання білизни після прання.

При ручному полосканні враховуйте, що кількість полоскань можна скоротити, кожен раз, добре віджимаючи білизну. Не викручуйте білизну з шовку і синтетичних тканин. Таку білизна краще просто легко віджати. Вироби із лляних тканин і бавовни краще полоскати в три етапи: спочатку, в гарячій воді, щоб видалити всі залишки миючого засобу, потім прополоскати в теплій воді, і наступні рази - в холодній. Речі з вовни потрібно полоскати в теплій воді, не вище 40 градусів з використанням розчину нашатирного спирту. Вовняні речі, як і шовкові, краще не викручувати, а легко віджати.

Є ще один секрет для сушіння білизни: якщо ви сушите речі на вулиці в зимову пору року, під час останнього полоскання додайте у воду жменьку кухонної солі. Це врятує ваші речі від замерзання.

Джерело: http://nakablychkah.com.ua