Березневі прилавки продуктових ринків Рівного тішать нас розмаїттям овочів. Не зважаючи на їх дороговизну, мало хто встоїть перед спокусою придбати трохи помідор чи огірків до салату, щоб отримати таку необхідну після тривалої зими дозу вітамінів. Та чи містять у собі будь-які корисні речовини такі ранні овочі?

Тепличні та ґрунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. У битві за щедрий тепличний урожай багато господарств для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та речовини, що стимулюють ріст рослин. Чим вища концентрація цих речовин, тим небезпечніше стає напханий ними овоч.

Надмірне накопичення нітратів виникає не лише через недобросовісних фермерів. Неправильний температурний режим, брак освітленні, порушення режиму вологості або щільність посівів – усе це вбиває корисні і поживні якості овочів.

Не всі овочі однаково накопичують нітрати, одні – більше, а інші – менше. Найбільше схильні до накопичення нітратів листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. На другому місці кольорова капуста, огірки, брокколі, цвітна капуста, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька. Найменш безпечні бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори.

Щоб вберегти себе та свою родину від небезпечних покупок, варто дотримуватися таких порад:

• Надійніше купувати ранні овочі в магазинах та супермаркетах. Там продукцію приймають від виробників, що мають необхідні сертифікати якості. В них зазначено, що продукт безпечний і кількість нітратів в овочах не перевищує допустимі норми. Ринки не завжди можуть забезпечити такий жорсткий контроль якості.

• Чим більший плід, тим більша у ньому концентрація хімії.

• Вся зелень і огірки повинні бути темно-зеленого кольору. Обирайте тверді огірки з тонкою шкіркою.

• Капуста повинна бути твердою з яскраво-зеленими блискучими листям.

• Плоди редису повинні бути не дуже великими, твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям.

• При виборі болгарського перцю рекомендуємо звертати увагу на чашечку, вона повинна бути зеленою.

Смачних і корисних покупок!