Сезон активності кліщів починається в квітні і закінчується у вересні. Зіткнутися з кліщами можна під час відвідування парків, лісів, дачних ділянок.

Кліщі прокидаються рано навесні, як тільки температура повітря досягає 5-7 градусів тепла, так що період їх активності починається вже в квітні. Як стверджують фахівці, кліщі, прокинувшись після зимівлі, а також ті, які щойно з'явилися на світ, голодні і особливо небезпечні для людини в кінці весни і початку літа.

Існує помилкова думка, що кліщі живуть тільки в лісах. Підхопити паразита запросто можна, гуляючи в міському парку або розташувавшись з пікніком на галявинці. Треба пам'ятати, що кліщі сидять не на деревах, а на кінчиках трави і чекають свою жертву саме на рівні ніг до колін.

Кліщ - переносник і збудник багатьох важких інфекційних захворювань. Серед них найнебезпечніші - енцефаліт, бореліоз або хвороба Лайма. При енцефаліті відбувається запалення головного мозку та ураження сірої мозкової речовини та спинного мозку. Найчастіше цьому сприяє лихоманка і інтоксикація. Захворювання може призвести до неврологічних і психічних ускладнень та навіть до смерті. Кожен десятий кліщ є переносником енцефаліту. Бореліоз, або хвороба Лайма - це інфекційне захворювання, що викликає підвищення температури, головний біль та характерний висип. Хвороба не смертельна, проте, наслідки зараження можуть бути вкрай неприємні - можуть бути порушені серцево-судинна система, нервова система, суглоби і очі.

Бореліоз - найпоширеніша хвороба, що передається кліщами, кожен 3-й кліщ є переносником даного захворювання. Нагадаємо, найпоширенішими інфекціями, що передаються кліщами, є кліщовий енцефаліт і бореліоз. Кліщовий енцефаліт - найбільш важке інфекційне захворювання, при якому уражається центральна нервова система.

Дотримуючись простих правил, ви можете попередити укуси кліщів:

• Остерегайтесь низькорослих чагарників і високої трави;

• Вибирайте щільно до зап'ясть та щиколоток одяг світлих тонів;

• Використовуйте спеціальні хімічні препарати, репеленти, що відлякують або вбивають кліщів;

• Проводьте часті самоогляд. Врахуйте, зараження людей можливо і без відвідування лісу - кліщі можуть передаватися через шерсть тварин, одяг і квіти;

• Якщо на вашу шкіру або на шерсть тварини сів кліщ, не тисніть його. При укусі Не розчісуйте місце присмоктування та відразу зверніться до лікаря;

• Не вживайте в їжу продукти, приготовлені з сирого молока.

Що робити при укусі кліща?

Кліщ, що присмоктався повинен бути вилучений як можна раніше, адже основна маса збудників потрапляє в організм людини в перші хвилини укусу. За допомогою пінцета або нитки, зав'язаною навколо кліща, його необхідно обережно витягнути, потягуючи вгору і в сторони.

Місце укусу обробляється дезинфікуючим засобом (70-відсотковим спиртом, 5-процентним розчином йоду). Видалений кліщ (він повинен бути живим і неушкодженим) поміщається в ємність з щільною кришкою і може бути доставлений в вірусологічну лабораторію для дослідження на наявність вірусу кліщового енцефаліту. Якщо такої можливості немає, ні в якому разі не розчавлюйте кліща, адже тим самим ви замилюєте збудників в шкіру. Знятий кліщ спалюється або заливається окропом.

Що робити, якщо в процесі витягування кліщ розірвався і головка залишилася в ранці? Постарайтеся дістати її пінцетом. Якщо це не вдалося, припечіть ранку 5-процентним розчином йоду.

Оптимальним буде раннє звернення в травматологічний пункт, де досвідчений лікар швидко видалить кліща і обробить ранку.

Протягом місяця після укусу пацієнти повинні уважно спостерігати за своїм самопочуттям. Якщо в цей період з'являється головний біль, підвищується температура, потрібно негайно звертатися до лікаря для призначення своєчасного лікування та попередження ускладнень.

pic