Вважається, що молодій мамі потрібно сидіти чи не на одній гречці та відварній індички. Нібито від солодкого, яскравих овочів і фруктів у малюка почнеться алергія. В результаті жінки, настраждавшись від такої мізерної дієти, вважають за краще взагалі зав'язати з грудним вигодовуванням. Але що дійсно можна, а що не можна мамі, що годує?

У будь-якої жінки, яка нещодавно стала матусею виникає маса питань з приводу того, що можна їсти мамі, яка годує. Більшість жінок вважають, що варто дотримуватися вельми суворої дієти. Варто відразу сказати, що не існує продукту, при прийомі якого мамами, завжди і у всіх малюків виникають негативні наслідки. Просто існують певні групи продуктів харчування, які можливо можуть викликати деякі ускладнення, але це може бути при індивідуальній схильності до них мами, і відповідно, її дитини.



pic

Проблема харчування мами, що годує за свою довгу історію встигла обрости неабиякою кількістю міфів. Наприклад, таких:

1. Їсти потрібно багато, за двох

Не за двох, а для двох. Звичайно, ви будете з'їдати трохи більше, ніж зазвичай, адже на годування малюка (особливо, якщо це відбувається на його вимогу, а не за розкладом) йде близько 800 ккал в день. Але головне - не кількість їжі, а її якість і насиченість вітамінами. По можливості, ваше харчування повинне бути максимально здоровим, натуральним, без консервантів, штучних барвників і нітратів. Прекрасно, якщо ви зможете дотримуватися принципу роздільного харчування (не змішувати білки з вуглеводами).

2. Можна їсти все підряд - організм сам знає, чого йому хочеться

Невірно. Особливо, якщо дитина - алергік, мамине харчування повинно бути ретельно підібрано. До алергенів належать: шоколад, какао, арахіс, краби, креветки, раки, яйця, цитрусові, полуниця, червоні овочі та фрукти (томати, морква, яблука, гранати та ін.). Утримайтеся поки від алкоголю, газованих напоїв, кави, какао, винограду, шоколаду, жирних кремів, майонезу, кетчупу, ковбасних виробів і копченостей, а також продуктів, що містять консерванти та Е-добавки.

Теоретично може бути алергеном і риба, тому вводите її в раціон поступово. Краще знову ж вживати у відвареному вигляді нежирні сорти (судак, короп, тріска, хек і ін.) Не частіше 1-2 разів на тиждень.

3. Протилежний хід: їсти можна тільки один вид продуктів (одну гречку або одну вівсянку), щоб не спровокувати алергію

Теж невірно. Мамине харчування повинне бути різноманітним!

В її раціоні повинні бути всі основні групи продуктів: м'ясо, риба, молочні продукти, яйця, хліб, крупи, рослинне і вершкове масло, овочі, фрукти, ягоди.

4. Обов'язково потрібно їсти м'ясо

А ось це схоже на правду. Американські педіатри з'ясували, що в організмі годуючих мам-вегетаріанок спостерігається дефіцит вітаміну В12, що може привести до проблем в розумовому розвитку малюків. Вітамін В12 міститься в продуктах тваринного походження (м'ясі, яйцях, молочних продуктах). Якщо ж ви навідріз не бажаєте відмовлятися від своїх вегетаріанських переконань під час годування малюка, то єдиний вихід - прийом спеціальних харчових добавок і вітамінних комплексів з вітамінами групи В. У більшості випадків, позбувшись від вітамінного дефіциту, затримку в рості і розвитку крихти легко подолати.

5. Пити потрібно багато

Правда. Відразу після годування (а то і під час нього) ви майже напевно відчуєте напад спраги. Довіртеся своєму організму! Пийте стільки, скільки хочеться.

Але зверніть увагу, що протягом двох-трьох днів після пологів, коли тільки встановлюється лактація і замість молозива приходить зріле молоко, питний режим повинен бути обмежений (не більш літра рідини в день!), Щоб попередити надмірне розбухання грудей.

Після того, як лактація встановиться, пити можна близько двох літрів рідини в день. Найкраще пити зелений чай (чорним намагайтеся не захоплюватися), воду, морс, компот із сухофруктів, розведений яблучний або грушевий сік. Раніше вважалося, що для підвищення лактації потрібно багато пити чорного чаю з молоком або зі згущеним молоком. Зараз, схоже, ця теорія не підтверджується, на лактацію ці напої не впливають. Але якщо ви любите такий чай, то пийте на здоров'я.

6. Абсолютно необхідно молоко, чим більше - тим краще

Невірно. По-перше, молоко може викликати індивідуальну непереносимість, по-друге, у великій кількості воно викликає утворення газів. Молоко (повністю або частково) краще замінити кисломолочними продуктами (кефіром, йогуртом без цукру і фруктових добавок, ряжанкою). Якщо ж ви любите молоко, то обирайте продукт не тривалого зберігання. Краще вживати його не в цілісному вигляді, а розбавляючи кип'яченою водою або чаєм.

7. Мамі, що годує необхідно приймати кальцій

Спеціально це робити необов'язково. Про це свідчить експеримент, проведений нещодавно в Америці. В експерименті брали участь дві групи годуючих мам (всього близько 400 осіб). У першій групі мами приймали препарати кальцію, а також продукти, спеціально збагачені цим елементом, а в другій - харчувалися, як зазвичай. Оцінивши щільність кісткової тканини в учасниць експерименту, вчені прийшли до висновку, що між двома групами немає ніяких відмінностей. Так що мами можуть більше не хвилюватися: їх кістках і без додаткового прийому кальцію нічого не загрожує.

Народження дитини - відмінний привід змінити свій стиль харчування. Тому якщо ви вирішили зайнятися його оздоровленням (виключити сосиски, чіпси, газовану воду, смажене і ін.). Робіть це назавжди, а не тільки на час грудного вигодовування. Це піде на користь всій родині!