Громадянська мережа ОПОРА представила результати опитування активних членів ОСББ з різних регіонів України щодо планів участі у Держпрограмі з енергоефективності в 2016 році, мотивів участі у ній та сумнівів щодо її ефективності.

Координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА зауважила, що найбільші перспективи скорочення споживання енерогоресурсів має житлово-комунальний фонд, за підрахунками різноманітних міжнародних організацій ця частка становить 50-60%.

Близько 45% мешканців багатоповерхівок не усвідомлюють себе співвласниками майна і не розуміють, що ніхто окрім них не дбатиме про їхнє майно. Нині єдиною організаційно-правовою формою управління, котра допоможе здійснити заходи з енергозбереження, є об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Станом на сьогодні організованого господаря мають лише 10-15% багатоквартирних будинків. За даними Мінрегіону це 15 000 ОСББ, без урахування анексованого Криму та окупованих територій, з урахуванням – 17 000. Програма з Держенергоефективності насамперед спрямована на ОСББ.

Також, представник Держенергоефективності розповів і про зміни до законодавства, які наразі перебувають на етапі підготовки та перспективи подальшого розвитку: «Ми сподіваємось, що 2017 року Державна програма буде продовжена, розширений перелік банків, до яких можна буде звертатися за енергоощадними кредитами та поширення програми на управителів та ЕСКО».

Про це повідомляє прес-служба ГМ "Опора"

pic