Телеканал з улюбленою українською музикою раптово замінили на російський, повідомила не без обурення жителька міста Сарни журналістам Rivne1.tv. Провайдер кабельного телебачення "Телсет-Рівне" не попередив користувачів про зміни, зауважила жінка.

Сарненчанка спробувала дізнатись, чому замінили єдиний канал з українською музикою М2 на російський аналог - "Ля минор". "Телефоном диспетчер пояснила "М2" надто багато хоче грошей за трансляцію. Тому і відключили. Але в нас є канал "Ля Мінор". Цей канал, щоправда, заборонений. Ми його скоро вимкнем. Але поки дивіться "Ля Мінор". Хіба вам не подобається?" - розповіла жінка.

На сайті провайдера кабельного телебачення справді в переліку каналів Базового пакету зазначений "Ля минор", який є російським каналом, що транслює російський шансон та романси. А от українського М2 у жодному з пакетів немає.



pic

На телефонний дзвінок до провайдера кабельного телебачення відповіла жінка, яка представилась головним бухгалтером. Вона повідомила журналістам, що канали змушені змінювати, бо таким є рішення Нацради.

На сайті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення дійсно згадують канал "Ля минор". От тільки тут йдеться про те, що "Регуляторний орган на засіданні 17 березня, розглянувши результати моніторингу низки іноземних телевізійних програм, вирішив вилучити із Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України 14 російських телеканалів. Основна причина – трансляція комерційної реклами". Серед вказаних каналів - "Ля минор", який вилучили через "розміщення аудіовізуальних творів за участі О. Газманова. Ю. Гальцева, Й. Кобзона, О. Розембаума, яких внесено до вищезазначеного Переліку".



pic

Чому провайдер кабельного телебачення замість українського каналу увімкнув російський - журналісти Rivne1.tv поцікавились у його керівництва. За коментарем звернулись до директора "Телсет-Рівне " Сергія Білошицького. Він розповів, що з телеканалом М2 не перезаключили договір, та й договору не дають. "Раніше канали були безкоштовними чи умовно безкоштовними. Ринок реклами впав, тож усі шукають можливість заробити. Тепер окремі холдинги зібрали свої телеканали у одну групу. Право на трансляцію надають повним пакетом. Трансляція окремих каналів можлива, якщо заплатиш більше". При чому, як зауважив Сергій Білошицький, "група каналів Пінчука (сюди належить і згаданий М2) пішла так - або все, або нічого. Платити 3000 гривень за один канал я не можу собі дозволити. Саме заміни каналів одного на другий не було, зауважив Сергій Білошицький. Мовляв, є правило - російський на російський канал, а український на український. В той момент, коли вимкнули з уже відомих причин М2, зявився "Ля минор". Але на різних каналах, а не один на місці іншого.

Зараз провайдери змінюють канали згідно рішень Нацради, і телеканал "Ля минор" теж зникне з телевізійної сітки вже до 18 квітня, запевнив Сергій Білошицький. Про усі зміни інформацію публікують на своєму сайті, де користувачі можуть ознайомитись з тим же рішенням Нацради.