Незаконно бурштин на Рівненщині видобувають до 200 тисяч чоловік. Це кожен шостий житель області. Коштів, які обертаються на чорному ринку сонячного каміння підрахувати не можливо, але за даними Служби Безпеки України бурштиновий бюджет Рівненщини точно більший за оборонний бюджет України. Дмитро Леонтіюк побував там, де триває розгул бурштинового свавілля і немає жодної влади окрім криміналітету. Спеціальний репортаж з Кухітської волі.

Понад дві години в дорозі. Спочатку – поганенькою бруківкою, потім ще гіршим шляхом взагалі без твердого покриття. Це шлях до села Кухітська воля. Єдина асфальтована дорога на десятки кілометрів довкола – шлях від села до так званого клондайку. Саме ним щодень сотні помп потрапляють на місце незаконного видобутку бурштину.

Масштаби екологічної катастрофи на берегах цієї річки з висоти пташиного польоту показали активісти Авто майдану.

І таких клондайків лише на Рівне нщині - десятки. Аби поспілкуватися з місцевими - вирушаємо в село. Адже на момент зйомки копачі саме поверталися з клондайку. Та відкрито працювати для журналістів тут - небезпечно. Місцеві побачивши камеру почали вести себе вкрай агресивно.

За оперативною інформацією Служби Безпеки України мало не кожен шостий житель Рівне нської області причетний до незаконного видобутку бурштину. Називають цифру у понад 200 тисяч чоловік тільки на Рівне нщині . Коштів, які обертаються на чорному ринку сонячного каміння підрахувати не може ніхто.

Однак парламентарі узаконювати ремесло не поспішають. Але політична складова "бурштинового питання", корупція та перспективи силового розвитку подій - теми вже наступних сюжетів.