Як ми і обіцяли - перший місцевий розпочинає цикл сюжетів з підпільних бурштинових копалень на півночі Рівненщини. Сьогодні до вашої уваги резонансний експеримент Дмитра Леонтіюка про який вже говорять з трибуни верховної ради. Він доводить, що на повідомлення про нелегальний видобуток сонячного каменю поліські поліцейські просто не реагують. А звіти про успіхи правоохоронної системи радше сміховинні, аніж свідчення про реальну та ефективну роботу.

Коли засинає Дубровиця - на промисел виходить бурштинова мафія. Олександр Задорожний - один з небагатьох місцевих політиків, хто не боїться відкирито говорити про те, чого правоохоронні органи вперто намагаються не помічати.

Аби переконатися чи-то в безсиллі, чи-то в бездіяльності поліції разом вирушаємо в село Мочулище. Щонайбільше в 5-ти кілометрах від райцентру - клондайк. Його можна знайти і за характерним гулом двигунів мотопомп, і за вогнями, якими сяє поле. Журналістам тут геть не раді - адже працюють щедро оплативши поліцейську бездіяльність. Аби переконатися - просто на клондайку телефонуємо 102.

Та майже година очікування показала лишень те, що над місцем видобутку пролетіла сигнальна ракета після чого старателі вимкнули частину освітлення, і прибрали екскаватор з місця видобутку.

Вже на ранок в місцевому поліційному відділку його керівник повідомив - група виїжджала, але ні помп, ні старателів не знайшла.

Поліцейський звітує екскурсією в двір райвідділку - зо тридцять мотопомп, кілька квадроциклів та автомобілів. І до цього всього - ще 103 затримані старателі. І все це - за півроку. До слова, лише в одному урочищі в 5-ти кілометрах від райцентру працювало приблизно стільки ж. Лише в одну ніч. А інформацію про те, що його підлеглі за гроші не помічають старателів головний місцевий полісмен назвав нічим іншим, як чутками.

До слова - наступного після зйомок дня в службі безпеки України заявили про те, що викрили організовану групу з числа керівників місцевих відділень нацполіції, які кришували незаконний та прибутковий бурштиновий промисел.